Олимпийският шампион на 50 километра спортно ходене от Пекин 2008, италианецът Алекс Швацер, бе признат за невинен по обвинение за употреба на допинг. 36-годишния спортист бе наказан за срок от осем години през 2016 година, но сега наказанието му бе отменено.

“Бих казал, че това е най-щастливият ми ден като спортист. По-щастлив съм и от онзи ден в Пекин, в който станах олимпийски шампион, няма спор. Това е по-важна победа и много по-изтощителна”, коментира Швацер, след като стана ясно, че пробата, довела до санкцията му, е била манипулирана. 

Европейският шампион от 2010 година добави, че мисията му е изпълнена на 90%, защото е искал да докаже, че е чист и невинен. Участие на олимпийските игри в Токио не попада в плановете и подчерта, че ако се завърне към състезанията, това биха били останалите 10% за него.

Швацер пропусна Олимпиадата в Лондон през 2012 година, след като призна, че е използвал кръвен допинг, но при завръщането си през 2016 след почти четиригодишно наказание, помогна на Италия да спечели отборната титла на Световното първенство.

Този триумф обаче бе отнет, а Швацер се прости с надеждата за участие на Игрите в Рио същата година заради наличие на стероиди в допинг проба, дадена от него. Именно в битката за този случай той триумфира днес, когато бе потвърдено, че пробата е манипулирана.