На 86-годишна възраст почина алпинистът Аврам Аврамов.

Той е една от емблемите на този спорт у нас, свързал целия си живот с него. Роден през 1933 г., започва да се занимава с алпинизъм още през 50-те години на миналия век.

Аврамов е ръководител на българската експедиция "Еверест-84", когато петима българи успяха да стъпят на най-високия връх на планетата.

Тогава Христо Проданов става първият българин, изкачил най-високия връх на планетата, при това без допълнителен кислород и по най-трудния маршрут - Западният гребен, т.нар. Жесток път. Още четирима българи стигат върха в рамките на експедицията - Методи Савов, Иван Вълчев, Николай Петков и Кирил Досков.

"Луда работа  - това беше експедицията", разкри в последното си интервю, дадено пред Dir.bg.

Аврамов е осъществил е множество изкачвания в нашите планини.

На един от зимните траверси губи част от пръстите на краката си, но това не го спира от алпинизма. През 1961 г. и 1964 г. е в състава на националния отбор за Безенгийската стена. През 1967 г. заедно с още 5 алпинисти стават първите българи, изкачили седемхилядник - пик Ленин (7134 м.) Ръководител е на експедицията, осъществила първото българско изкачване на вр. Комунизъм, днес вр. Исмаил Самани (7495 м.)

Аврам Аврамов е завършил ВИФ със специалност туризъм - алпинизъм, работил като инструктор и директор на ЦПШ "Мальовица" повече от 15 години, бил е треньор по алпинизъм при Централния съвет на БТС, завеждал е отдел "Физкултура, спорт и туризъм" при градския съвет на БПС в София.

Многократно е награждаван с държавни и правителствени отличия за високи постижения в алпинизма и неговото развитие - Герой на социалистическия труд", орден "Народна република България" - III степен, "Девети септември", "Червено знаме на труда", "Кирил и Методий" - II ст. "За спортна слава" - I ст. Удостоен е с отличията "Заслужил деятел на БТС", почетен гражданин на гр. София, "Заслужил треньор".