Беларус няма да е домакин на Световното първенство по хокей на лед, което е насрочено за май и юни тази година.

Това обяви Международната федерация (IIHF), като причината очевидно е политическа и е свързана с обстановката в страната. Александър Лукашенко, президентът на страната, е луд фен на играта и сам често хваща стика за хокей.

Той бе особено горд от полученото домакинство, което трябваше да поеме съвмество с латвийската столица Рига.

"Решението е взето заради растящите притеснения за сигурността на състезателите в политическата, а и епидемична обстановка в страната", пише в официалното съобщение.

Очевидно отнемането на домакинството е било неединодушно решение, след като само преди няколко седмици шефът на световния хокей Рене Фазел прегръщаше приятелски Лукашенко при посещението си да инспектира дали е готов Минск за турнира.

Тогава той каза, че "няма никакъв натиск върху федерацията да се поставя под съмнение способността на Беларус да организира турнира".

Но такъв очевидно има и днешните чешки медии разкриват, че той е дошъл по икономически причини.

Концернът "Skoda", най-големият спонсор на хокейната световна федерация и големите турнири, които тя организира, е заплашил с бойкот, ако световното остане в Беларус.

"Ние сме горд партньор на световните първенства по хокей от 28 години - пише днес в профила на автомобилния гигант в Туитър. - Но също така сме компания, която защитава човешките права." На практика не е нужно друго обяснение - "Skoda" реално признава, че е пожелал смяна на домакина на турнира.

Засега не е ясно дали Рига и Латвия сами ще организират и приемат състезанието. Възможно е част от него да иде в съседна страна, но местната федерация вече увери, че има потенциал и готовност да се справи и сама.