Жокеят Фреди Тилицки придвижи във Върховния съд в Лондон иска си за 6 милиона британски лири срещу колегата Греъм Гибънс.

Едно от големите имена в конните надбягвания на Острова вече пет години е в инвалидна количка с необратими травми в краката, които ще го оставят в това състояние до живот.

Тилицки днес се яви в съда на старта на делото и свидетелства срещу Гибънс, когото обвинява в "безразсъдна езда, застрашила живота и здравето на други хора".

През 2016-а по време на състезанието в Кемптън, Гибънс предизвика инцидент, при който три коня и жокеите им паднаха, като най-тежко пострада Тилицки - с премазана долна половина на тялото.

Защитата пледира невинен и обясни, че нейният клиент е спазил правилата в надбягването, опитвайки да избегне контакт. Това обаче не изглеждаше така от видеодоказателствата, представени от обвинението.

А записът в няколко секунди на самия инцидент бе въртян 40 пъти пред хората в залата.

Самият парализиран Тилицки говори с усмивка пред съда и обяви:

"Не смятам тази контузия и инцидентът да сложат точка на живота ми. Работя в любимия ми спорт, анализирам състезания за телевизиите, ходя по хиподрумите и ще продължа да бъда активен в тези си начинания.

Искът е заради това, което ми бе причинено от колега, който би следвало да е наясно какви са последствията от агресията му. Не парите са важни, сигурно ще дам голяма част от тях за благотворителност и в подкрепа на млади жокеи в нашия спорт."

Embed from Getty Images