Обезщетение от общо 380 милиона долара ще получат жертвите на насилие, сексуален и психически тормоз, както и на шантаж, по делето срещу Лари Насар и Федерацията по гимнастика на САЩ. Това реши Федералният съд на Индианаполис рано тази сутрин българско време.

"Това е справедливо и ще помогне за много кампании, които тези стотици жени са организирали през годините - коментира Джон Манли, който водеше делото от страна на обвинителите. - С това, надявам се, тази ужасяваща глава от историята на гимнастиката в тази страна, е затворена завинаги."

Присъдата означава, че 380 милиона долара ще бъдат разделени между стотици бивши гимнастички и служителки в различни структури на този спорт в Щатите, обвинили доктор Насар в посегателства, изнудване, сексуални престъпления.

Той бе осъден по две различни обвинения на 125 и 175 години затвор съответно през 2017 г., а сред жертвите му са някои от най-големите звезди и шампионки в американската гимнастика за последните 4 десетилетия. Включително Симон Байлс, която разби конкуренцията и доминираше спорта преди игрите в Токио 2020, където се отказа изненадващо по средата на финалите, изтъквайки като причина психологически срив.

Американската федерация по гимнастика е в банкрут от 2018 г.

Тя трябва да поеме част от обезщетението, а други организации, които ще бъдат въвлечени в неговото изплащане, са щатите Мичиган и Индиана, Университетът в Мичиган Стейт, както и Олимпийският комитет на САЩ.

Всички тези страни са признати за виновни в това, че не са направили достатъчно да бъдат разкрити и изобличени деянията на Насар, продължили близо 30 години.