Общо 47 състезатели и треньори на националния отбор за юноши по кану-каяк на Украйна са настанени в общинския хостел в русенското село Николов. Отборът е пристигнал снощи и е настанен в съоръжението, което е разположено до гребната база на спортен клуб “Локомотив”.

"Правим всичко възможно да бъдат настанени удобно, тъй като базата е за 33 души. БЧК са осигурили допълнително легла. Ще бъдат тук месец, като в същото време и ще тренират. Ще се радвам да станат приятели на нашия град. Сутрин ще тренират, а следобед ще им осигурим възможност да се разхождат из града ни", каза кметът на Русе Пенчо Милков. 

Той допълни, че условията са прилични, като предстои да бъде оборудвана кухнята, а местен дарител ще осигури прехраната на спортистите.

“Ще се грижим за тях докато се налага”, добави още градончалникът.

Националният отбор на Украйна е избрал Русе, за да бъде по-близо до родината си, заяви Евгени Недев, който е президент на русенския клуб Локомотив.

Мъжките и женските национали на страната пък са настанени в румънския град Снагов.

“На гребната база край Русе ще тренираме съвместно с украинския отбор. Лодките им в момента пътуват към Русе. Когато войната е започнала, те са били на лагер в Турция и сега пристигат оттам”, обясни ситуацията недев. 

Треньорът на украинците Едем Мурадасилов изрази благодарността си за топлия прием от българска страна.

“В това тежко време за нас искам да благодаря за топлия прием. Много е хубаво, че имаме възможност да тренираме. Всички победи, които ще имаме, посвещаваме на вас, българите, на България и на вашия град”, каза Мурадасилов.