Руската антидопингова агенция (RUSADA) няма да обжалва решението на Спортния арбитражен съд (CAS) да накаже Русия със забрана за участие като нация на спортни турнири за период от две години. Санкцията ще бъде валидна както за летните олимпийски игри в Токио това лято, така и за зимната Олимпиада в Пекин догодина.

RUSADA излезе с позиция по темата днес, в която се подчертава, че няма да обжалва наказанието, защото “поставя на първо място интересите на руските спортисти”.

Единствено руски спортисти, които покриват определени критерии, ще могат да участват като неутрални представители на двете Олимпиади, както и на Световното първенство по футбол в Катар през 2022 година.

На 17 декември миналата година CAS намали наполовина първоначалното четиригодишно наказание на Русия, наложено от Световната антидопингова агенция (WADA) през декември 2019 година. Тогавашното решение гласеше, че името на Русия, както и националния флаг и химн на страната са забранени на олимпийските игри заради манипулация на допинг проби и лабораторни данни. 

Руската агенция все пак допълни, че намира решението на Арбитражния съд за “едностранно”.

“RUSADA смята тази глава за затворена и гледа напред към това да продължи съвместната си работа с WADA, за да възобнови членството си”, гласи още съобщението, в което с допълва, че руснаците ще продължат да се борят срещу допинга, но и също така да защитават правата на чистите руски спортисти и да се опълчват на всяка форма на дискриминация спрямо руския спорт.