Европейските шампионки по бадминтон Габриела и Стефани Стоеви, категорично отрекоха, че ще представляват чужда страна.

Двете обявиха, че спират да играят за България, тъй като са обидени от отношението на федерацията. Те дори обвиниха президентът й Володя Златев, че е пренасочвал част от полагащите им се средства.

Сестри Стоеви от години тренират във Франция, където се състезават в местния клубен шампионат. Именно заради това се появиха информации, че те ще се състезават за тази страна, но двете отрекоха.

"Пълни измислици са твърденията, че ще сменяме паспорти, че ще играем за Франция и че треньорът ни ни е подтикнал да вземем това решение, заяви в интервю за БНТ Стефани Стоева. - Наистина сме много разочаровани, че тези хора говорят тези измислици и без никакво доказателство обвиняват треньора ни по такъв начин. Наистина е много грозно, защото треньорът ни единственото, което е правил за нас, е да ни подкрепя, да ни подготвя и да не позволява да се отказваме от това, за което се борим.

Нещата с годините се струпаха много. Ние не искахме да се стига до това решение, до такъв скандал. Мислехме, че с годините ще се оправят тези неща, че ще има някакво разбиране от двете страни, но виждаме, че такова разбиране няма да има и за в бъдеще, наистина сме много разочаровани".

"Оттук насетне ще се борим единствено и само за нашите имена. Знаехме какъв риск поемаме с отказа ни да играем на Европейските игри, Световното и Олимпиадата. Мисля, че направихме добър избор за нас, тъй като вече не се издържа това нещо. Не разбирам защо искат да ни наказват и да ни взимат състезателните права. Мисля, че няма да сме първите, които ще играят само и единствено за имената си", каза още Габриела Стоева 

 

"Връщане назад няма. След пресконференцията на федерацията ние разбрахме едно - че президентът на БФБ не е искрен. Той каза, че ни подкрепя, защото имаше медийно внимание. Но всъщност не е така. Пожелаваме на нашите съотборници с републикански титли, които страдат заради нас, както го изкараха на пресконференцията, да постигат повече от нас в бъдеще", категорични бяха сестри Стоеви.