Щангистът от Уганда Джулиус Секитолеко, който се превърна в основна тема на дискусия още преди началото на Токио 2020, след като избяга от лагера на страната си с надежда да намери по-добър живот в Япония, бе задържан от властите в родината си.

20-годишният спортист бе депортиран миналата седмица, а сега се разбира, че няма яснота какво всъщност е правил той на японска територия, защото не е имал необходимите резултати, с които да се класира за Олимпиадата.

Секитолеко се състезава в категории до 56 и 57 килограма, като досега в кариерата си е представял Уганда на международни турнири в Кения Мароко и Австралия. Но не се е бил класирал за олимпийските игри. 

Полицията в японската префектура Мие арестува Джулиус миналата седмица, а при прибирането му обратно в Африка той е бил задържан от местните власти, които вече разследват случая.

“Oчевидно е, че става въпрос за измама. Ключовият въпрос обаче е дали той е бил самият конспиратор или не - все пак отива някъде с ясното съзнание, че няма да участва”, коментира ситуацията Чарлз Туайн, говорител на отдел “Криминални разследвания” в полицията в Уганда.

Бременната му съпруга Дезире Нампееуо изрази надежда, че Джулиус ще бъде помилван от правителството. Очакванията са, че към момента той ще бъде освободен под парична гаранция.

Жена му допълва още, че животът му е наистина труден, защото няма нужната храна за професионален спортист, спи на пода, а когато научил, че не се е класирал за Токио, дори поискал да се самоубие, защото наистина много искал да участва.

Подобни действия на спортисти от Уганда не са нещо ново. Преди три години на Игрите на добра воля в Австралия страната изпраща най-големия си отбор в историята, а петима от участниците просто изчезват и никой не чува нищо повече за тях.

Разследващите допълват, че очакват информация от Международния олимпийски комитет, както и завръщането на делегацията на Уганда от Япония, за да продължат работата си.