Тампа Бей Бъканиърс е новият шампион по американски футбол, след като не остави никакви шансове на финала на миналогодишния носител на трофея "Винс Ломбарди" - Канзас Сити Чийфс. В сблъсъка на Супербоул 55, отборът на легендарния куотърбек Том Брейди победи с категоричното 31:9 и взе втора титла в историята си след 2002 г.

А за 43-годишният Брейди вече не останаха суперлативи, нито пък с кого да се сравнява в този спорт. Това е седми шампионски пръстен за него при десетото му участие в Супербоул, след като за 20 сезона в Ню Инглънд донесе шест титли на този тим.

В първата си година в Тампа отново е шампион. И то с отбор, който от 13 години не бе достигал дори до плейофи. Постижението му е уникално, не само най-доброто в историята на американския футбол. Брейди надмина Майкъл Джордан по титли, което бе изтъкнато от медиите зад Океана, още в края на мача тази нощ.

За съжаление на феновете на този спорт, шоуто на Супербоул бе основно на почивката, когато канадският изпълнител The Weeknd представи изключително екстравагантно 10-минутно зрелище. Както е по традиция, социалните мрежи и експертите се разделиха за това дали е било "изключително" или "ужасно", но по-показателно за интригата в мача е, че изпълнението на полувремето бе далеч по-обсъждано от играта.

ВИЖТЕ НАЙ-ЗРЕЛИЩНОТО ОТ СУПЕРБОУЛ НА И ИЗВЪН ТЕРЕНА В СНИМКИ>>>

Снимка: AP/БТА

Шоуто на The Weeknd раздели мненията, както е по традиция на Супербоул

Снимка: AP/БТА

Тя този път не изпъкна с голяма интрига и класа, за разлика от предишните години, в които мачът винаги се получаваше на високо ниво въпреки залога.

Показателно е, че Канзас с най-страхотната атака в лигата, не успя дори да направи тъчдаун в мача. Брейди и Тампа постигнаха цели 4, като първите два отбеляза Роб Гронковски, старият съучастник на куотърбека. Пасовете Брейди - Гронк се превърнаха в марка на успеха за Ню Инглънд през годините на доминация на този отбор, сега първият от тях бе и рекорд.

Това е 13-ият път, в който тази комбинация води до тъчдаун в мачове от плейофната фаза. Последва и №14 малко по-късно. По този показател бе надминат митичният дует Джо Монтана - Джери Райс (Сан Франциско 49), считан за най-добър в историята.

Преди сезона Брейди - новодошъл в тима, е препоръчал на шефовете да привлекат Гронк, както и Антонио Браун и Леонар Фурнет. Те бяха взети и резултатът е не просто титлата. Точно тези тримата отбелязаха четирите тъчдауна на финала тази нощ. Ефектът на лидера...

Том е най-възрастният играч-шампион, на 43 години и 188 дни. Той е един от двамата на позицията куотърбек, печелил титлата с два различни отбора (Пейтън Менинг е другият). Рекорди, рекорди...

Но новите шампиони не са само един Брейди и останалите. Домакините - а те бяха такива, защото Супербоул бе в Тампа - бяха изключителни в отбрана и направо парализираха Канзас Сити. Те напълно спряха възможностите на Патрик Махоумс да направи каквото и да е и го принудиха да хвърля пасове на отчаянието към нападателите. Куотърбекът на досегашните шампиони бе напълно беззащитен, често малтретиран, оставен на атакуващите го надъхани играчи на съперника.

Имаше и сянка около интригата и развоя на мача, дошла заради 3-4 спорни отсъждания в ключови моменти, когато резултатът далеч не бе толкова убедителен. И отишли все в полза на победителите.

При 10:3 за Тампа във втората четвърт дойде серия наказания за Канзас - доста спорни, леко отсъдени и решаващи. Първо едно от тях предотврати пресечена топка, която обръщаше хода на играта. После друго такова превърна 3 точки от фийлдгол в 7 (тъчдаун), като позволи на Брейди да проведе нова атака.

И така неусетно разликата стана 15 точки в края на първото полувреме (6:21), в което Канзас Сити получи общо 8 наказания - рекорд в историята на Супербоул. И се оттегли изнервен с усещането, че е онеправдан - нещо ужасно деморализиращо в спорта. Отборът така и не успя да се възстанови от него и да върне ритъм на игра, докато Брейди и Тампа запазиха пълно спокойствие и дисциплина.

Снимка: AP/БТА

Анализаторът на NBC за съдийските отсъждания Тери Маколи бе категоричен: "Двете решения за задържане срещу Канзас Сити дори не се доближават до стандартите, установени от реферите през сезона." Повечето неутрални наблюдатели, както и играчи от НФЛ, които публикуваха мненията си в Туитър по време на мача, бяха на същата позиция.

Не че това вече има значение - шампион е Тампа, шампион е Брейди. И то напълно заслужено.

Отборът вдигаше оборотите в хода на сезона, като влезе в уникална форма в най-важния момент, в плейофите. Той елиминира последователно сочените за фаворити срещу него Ню Орлиънс и Грийн Бей на техен терен, а на Супербоул помете друг отбор, на който даваха по-големи шансове.

"Изиграхме най-силния си мач точно на финала - каза Брейди след триумфа, вдигайки за седми път трофея "Винс Ломбарди". - Така се става шампион и ние показахме манталитет на такъв."

А за Канзас Сити и Махоумс, сочени за новата династия в този спорт, остава допълнителната мотивация догодина пак да се върнат на Супербоул, за трети път поред.

Махоумс е само на 25 години, пред него има поне 15 сезона в лигата. Примерът за това какво може да се постигне в спорта тази вечер бе пред очите му, съвсем близо - на 43 години Брейди продължава да твори история.

ВИЖТЕ НАЙ-ЗРЕЛИЩНОТО ОТ СУПЕРБОУЛ НА И ИЗВЪН ТЕРЕНА В СНИМКИ>>>

Снимка: Getty Images

Гронковски с първия тъчдаун в мача

Снимка: AP/БТА