Домакинът на Мондиал 2022 във футбола Катар изпрати писмо до Международния олимпийски комитет (МОК) за намерението си да приеме летните олимпийски и параолимпийски игри през 2032 година, съобщиха от пресслужбата на Националния олимпийски комитет.

Освен Катар, за организиране на най-голямото спортно събитие в света кандидатстват Индия, Австралия (щат Куинсленд), Шанхай (Китай) и съвместната кандидатура на Сеул (Република Корея) и столицата на КНДР Пхенян. Според промените през 2014 година страната трябва да изпрати писмо до МОК, за да влезе в "постоянен диалог" относно организацията на игрите.

"Днешното заявление поставя началото на важен диалог с бъдещата домакинска комисия на МОК за по-нататъшно проучване на нашите интереси и определяне на това как олимпийските игри могат да повлияят на дългосрочните цели на Катар за развитие", каза шейх Хоаан бин Хамад бин Халифа Ал-Тани, ръководител на Националния олимпийски комитет на Катар.

Преди това Катар искаше домакинството на олимпийските игри през 2016 и 2020 година, които бяха дадени съответно на Рио де Жанейро и Токио. През 2022-а страната ще бъде домакин на световното първенство по футбол, което ще се проведе от 21 ноември до 18 декември.

Олимпиадата никога не се е провеждала в страна от Близкия изток, а Катар ще бъде първата нация в региона, която е домакин на най-големия футболен форум на планетата.