Хидеки Мацуяма спечели сензационно Мастърс турнира по голф в Аугуста, САЩ, след като успя да постигне резултат от -10 и да удържи водачеството в последния ден от надпреварата.

Втори остана дебютантът Уил Залаторис (САЩ) с хендикап -9.

Постижението е историческо от световния №25, който става първият японец, спечелил един от четирите най-големи турнира в голфа - Мейджърите. На 29 години това е най-голямото постижение на Мацуяма, който се чудеше преди десетилетие дали изобщо да стане професионален голфър или да потърси кариера в IT сферата, каквото образование има.

Четирите големи надпревари в голфа - нещо като Големия шлем в тениса, са Мейджъра в Аугуста, PGA шампионатът (пак в САЩ през май), US Open (през юни) и The Open (във Великобритания през юли).

Те са се провели общо 457 пъти през последните близо 150 години, а са обединени в наименованието Мейджър от 1934-а. Единственият случай, в който японец е бил близо да спечели някой от тези турнири, е бил през 1980-а. Тогава Исао Аоки остава втори на US Open.

Два пъти в историята жени са печелили надпреварите, но никога Япония не бе имала шампион при мъжете до неделя.

Така моментът, в който Мацуяма триумфално сложи традиционното зелено сако на победител в турнира бе въртян стотици пъти из огромните екрани по фасадите на сградите в Токио, така типични за столицата и обикновено използвани за рекламни съобщения.

Куриозно, японецът изкара повече от час в събота в автомобила си край игрището, когато туринрът бе спрян заради порой.

Той не се прибра в сградата за играчите, а си седеше в колата и играеше игри на телефона си. Типично за един от най-големите чешити, но и абсолютно невъзмутим тип в целия елитен тур на голфа.