Родителите на Атанас Скатов все още очакват официална информация от властите, свързана със съдбата му. Това сподели майка му Мария Стоянова пред Нова телевизия.

Българският алпинист загина след падане под връх К2 в планината Каракорум рано тази сутрин. Канишур Гургей, мениджър в непалската агенция Seven Summit Treks подчерта, че причината за трагичния инцидент не е в здравината на въжетата. Парапетите са били изправни и вероятно българинът се е изпуснал от тях при преминаване от едно въже към друго. Тялото е намерено на около 5500 метра височина и беше откарано в болница в пакистанския град Скарду от военен хеликоптер. 

„Във вторник се чухме за последно и каза, че тръгват. Имаха само 2 дни прозорец. Много е малко, но каза, че ще се опитат. Каза, че ще бъдат в лагер 2 и оттам още 40 часа ще се върви непрестанно”, разказа Мария Стоянова.

“Казахме му: „Ще успееш”. Ако не мислеше, че ще успее, нямаше да тръгне”, добавя тя.

Семейството на Скатов е следяло движението му по GPS, а когато излъчването прекъснало, те решили, че е спрял да си почине. 

От Министерството на външните работи съобщиха за БНР, че консулът ни в Пакистан е в контакт с местните власти и изяснява процедурата по транспортиране на тялото, като ще окаже пълно съдействие на близките на Скатов.

 

Междувременно премиерът Бойко Борисов изказа съболезнованията си към родителите на алпиниста в профила си във Фейсбук.

“Планината взе още един наш голям алпинист. Атанас Скатов беше смел мъж, човек с кауза. Изказвам своите съболезнования към семейството и близките му. Светла му памет!”, написа министър-председателят.