Шуми и наследникът му се движиха между пистите Шамоа и Моди, като преминаваха през район, който не е обезопасен и без охрана. Легендата със 7 световни титли във "Формула 1" падна на главата си, удрайки я в скала, като само каската на главата му го е спасила от смърт на място. Това бе заключението на лекарите.

Но от този ден, вече 4 години, Михаел е в състояние на будна кома, диша самостоятелно, но на практика само това се знае. Възстановяването му продължава, но новините за състоянието му са рядкост, а и изключително оскъдни.


Но светът помни Шуми - идол на милиони фенове на автомобилния спорт. "Не сме те забравили", написа на корицата си в. "Екип" преди дни, като снимката бе силует на Шумахер, а преобладаващият цвят - черно, съвсем обяснимо.

"Шуми е жив, но... не съвсем", анализира изданието, което пише оше: "Уважаваме искането на семейството му за спокойствие, но те също трябва да разберат, че много хора по света се молят за Михаел и искат да знаят има ли напредък в неговото възстановяване."

Приятелят и бивш началник във "Ферари" Жан Тод наскоро сподели: "Много е тежко без него. Липсва ми като човек, да не говорим, че би бил изключително ценен със съветите и познанията си." Синът му Мик се разплака в четвъртък на церемония в Женева, когато татко му бе награден за цялостен принос към европейския спорт. 18-годишният днес младеж е пилот във "Формула 3" е последният, общувал с Михаел - двамата бяха заедно на ски във фаталния 29 декември 2013-а.

Репортери на "Екип" опитаха да стигнат до семейството на Михаел тази седмица, когато се подготвяше публикацията. Те бяха отпратени от охранители, пресрещнали ги на стотици метри преди имението на Женевското езеро, където лежи Шуми. "Предизвиквате напрежение, отивайте си", сравнително любезно им било казано.

"Разбираме желанието на хората да знаят всичко и оценяваме позитивната им енергия", каза Сабине Кем, мениджър на Шуми, която присъства на церемония в Париж, свързана със Залата на славата на "Формула 1". И добави: "Най-добре за всички е въпросът да остане изцяло личен и семейството да получи спокойствие."

Новини няма - 4 години след инцидента, състоянието на Шуми изглежда е все същото и мозъчните травми са твърде жестоки, за да успее той да се възстанови от тях. В един бюлетин седмици след трагедията, лекуващите го лекари от болницата в Гренобъл бяха определили размерите на нанесените на мозъка вреди като "огромни". Според трактовки на други медицински лица, те са необратими. Но всичко това са теории.

Светът не забравя Шумахер и би искал да знае повече за него. Или пък - дали наистина бихме искали да знаем цялата истина, когато не е трудно да подозираме, че тя не е особено обнадеждаваща...?