Виетнам така и няма да дочака своето първо състезание във Формула 1 заради сериозен корупционен скандал, стигнал и до арести на високопоставени политици.

Надпревата по улиците на столицата Ханой трябваше да се проведе на 5 април тази година, но отпадна заради пандемията от коронавирус. ФИА все пак включи старта в списъка със състезания през 2021-а, но след избухването на корупционния скандал, той бе изваден от календара.

Скандалът няма общо конкретно със състезанието, но той доведе до арестите на ключови фигури във виетнамската власт, които движеха всички процеси около мечтата Формула 1 да пристигне в родината им.

Начело на организационния комитет бе Нгуйен Дук Чун, който бе арестуван за разпространяване на секретни документи с дръжавни тайни. Покрай Чун в ареста попаднаха и останалите хора от организационния комитет.

При тяхната липса, правителството на Виетнам просто реши, че 2021-а не е момент за старт от Формула 1. Приоритети пред властта са организирането на избори, както и борба с пандемията от коронавирус.

Така преговорите с ФИА бяха прекратени, като многогодишен труд и милиони инвестиции на този етап отиват на вятъра.

Очаква се вместо Виетнам, в календара за сезон 2021 да попадне състезание в Турция, Португалия или на италианската писта "Имола".