От отбора на "Мерцедес" дадоха поредно обяснение за проваленото състезание на Валтери Ботас в Монако.

Във въпросната надпревара финландецът влезе в бокса, но механиците не успяха да извадят една от гумите му и така участието за него приключи.

Дни по-късно от отбора заявиха, че вина за случилото се има и самият пилот, който не е спрял на възможно най-добрата позиция. Това според тях е бил допълнителен фактор да не може да бъде извадено колелото.

Запитан дали е изненадан от това твърдение, Ботас отговори така: "Да, изненадан съм. Видях видеото и смятам, че позицията на болида ми е добра. Изненадан съм определено".

Той добави, че след по-конкретно разглеждане на ситуацията, болидът му е с няколко сантиметра встрани, което влиза в позволения за пилотите толеранс.

"Анализирахме всичко в детайли и установихме, че като отбор можеше да свършим по-добра работа с този питстоп. Разбира се, исках да видя дали съм спрял правилно. Разминаването е от два, три сантиметра. Много е лесно да се отклониш с 10,15 сантиметра и затова мисля, че спирането ми бе добро", заяви Валтери.

Той добави, че е имал притеснения за рутината на питстоповете в "Мерцедес" преди Гран при на Монако и е повдигал въпроса. Добавя, че тимът си е взел важни поуки след проваленото състезание и не би трябвало тази ситуация да се повтори.

Остава обаче разминаването на мненията по много въпроси между Ботас и шефът на отбора Тото Волф, който често критикува пилота си.