Време е за петия старт от сезона във "Формула 1".

Той ще се проведе на една от най-старите писти в настоящия календар - "Каталуния".

Вижте галерия тук!

Стартове на трасето се провеждат от самото му построяването му през 1991 г., а пък пъвото състезание от "Формула 1" в Испания датира още от 1951 г.

Официалното име на пистата от 2013 г. е "Барселона - Каталуния", след като община Барселона подписа спонсорски договор с трасето.

Както вече споменахме, то е построено през 1991 г., когато в околностите на каталунската столица текат мащабни строежи за Олимпиадата.

Пистата се намира в осемхилядното градче Монтмело, което е на 30 км от Барселона.

Снимка: Getty Images

Дължината на трасето е 4,665 км и има 16 завоя. Заради честите тестове, които се провеждат на "Каталуния", тя е до болка позната на всички пилоти. Възможностите за изпреварване са минимални, което определено отнема от зрелището.

През 1999 г., пилотите завършиха така както започнаха.

Снимка: Getty images

Най-често изпреварвания се случват на завой №1, който се явява край на дългата старт-финална права.

Тестовете се провеждат именно на "Каталуния", защото се смята за най-комплексната писта, с най-голяма разновидност от завои, което показва как стои колата във всяка една ситуация.

Снимка: Getty images

Най-бързата обиколка е дело на финландеца Кими Райконен. Той обиколи трасето за 1:21.670 преди 10 години.

Петима от сегашните пилоти са печелили в Каталуния. Фернандо Алонсо го направи на два пъти (2006, 2013). Единственият испански успех на пистата в състезание от "Формула 1".

Победата му през 2013 г. е единствената, в която пилот, който не тръгва от първа или втора позиция печели.

Кими Райконен и Люис Хамилтън също имат по два успеха, като британецът го направи и преди година. Макс Верстапен и Себастиан Фетел пък имат по една победа.

Кой ще спечели 28-ия старт на пистата, предстои да разберем утре.