Люис Хамилтън продължава да натиска газта по темата, която сякаш измества дори спортните резултати в последните седмици, и то не само във Формула 1. Шампионът спечели старта в Австрия в неделя, но почти не говори за това след победата.

"Разбира се, искам световната титла - каза Люис. - Искам да водя и битката си за равенство и социална справедливост. Искам и двете.

Разочарован съм, че освен нашата позиция в "Мерцедес", нито един друг отбор не казва нищо по темата с расизма. Видяхме няколко пилоти и механици да коленичат преди старта, което е позитивн.

Но ако погледнем "Ферари"... Не съм чул и дума от тях. А всички трябва да сме заедно в тази битка, важно е."

Хамилтън разкри и детайли от петъчната среща на пилотите, инициирана от него в часовете преди тренировките за Гран при в Австрия. Там темата отново е била основно около начините, по които звездите от Формула 1 да покажат позиция и да отправят социално послание.

"Някои от пилотите ме питаха "колко още ще продължава това". И - "нали го правихме вече миналата седмица, отново ли?

Отвърнах, че е важно да покажем позицията си пак и пак, през целия сезон. Расизъм ще има и след нас, той не е нещо, което си отива този уикенд. За съжаление някои от колегите ми имат друг подход и темата е далечна за тях.

Опитах да говоря индивидуално с някои. Не вярвам, че всички ще коленичат, но със сигурност вече знаят повече за тази битка."

В същото време "Мерцедес" разкри, че ще запази черния цвят на болида си за целия сезон, а не само за първите две състезания, както бе планирано. Решението е взето след консултация между пилотите Хамилтън и Валтери Ботас, ръководителите на отбора, механиците и шефовете на фирмата в Германия.

Ръководителите на Формула 1 пък обявиха в неделя вечер, че даряват 1 милион долара за битката с расизма на фондация, която подкрепя тази кауза в Европа.