Люис Хамилтън показа достойнство и спортсменство, призовавайки британските фенове да не освиркват Макс Верстапен преди, по време и след британския Гран при в неделя на "Силвърстоун". Мощната негативна реакция на местните срещу нидерландеца се чуваше съвсем ясно в петък и събота, въпреки че ревът на двигателите във Формула 1 е достатъчно силен.

Верстапен ("Ред Бул") ще стартира втори в неделя от 17 часа (Диема спорт 3), а първи тръгва Карлос Сайнц ("Ферари"). Хамилтън остана пети в квалификацията, но не това стана основна тема на пресконференцията му.

"Не искаме това, никой не го иска - каза сър Люис. - Никакво освиркване не бива да има, това не е добре за спорта ни. Британските фенове са едни от най-взискателните и разбиращи спорта. Ние като нация сме по-добри от това, не бива да го правим.

Призовавам да няма негативизъм към никого от колегите ми, Макс не е заслужил да бъде освиркван. Разбирам защо го правят, но нито той е виновен за грешките, ако има такива, допуснати в миналото, нито днес това ще промени нещо.

Емоциите и страстите са хубаво нещо, но, моля - без освирквания."

Разбира се, отношението към световния шампион е заради случилото се в последния старт на миналия сезон, когато, според британците, Хамилтън е бил ограбен от шанса да вземе осмата си световна титла.

Но Люис е напълно прав - дори да са допуснати грешки тогава от организатори и ръководители на състезанието, вината не е на Макс.

Нидерландецът призна, че не му е приятно от такава реакция на публиката.

"Чувах, разбира се - каза пилотът на "Ред Бул". - Не мога да казвам на феновете как да се държат.

Ако искат да освиркват, да го правят. Ако не ме харесват, тяхно право е. Всеки има своето мнение, не ми пука особено."

Босът на "Мерцедес" Тото Волф се присъедини към мнението на Хамилтън:

"Не е приятно и не бива да виждаме освирквания, ругатни и обиди към пилоти, Формула 1 е по-голяма от това. Не е спортсменско.

Не е за първи път, не е само тук, не се случва само с Верстапен... но никога не е било приятно."