Медийният гигант Netflix отива в Сочи на състезанието във Формула 1 този уикенд с идеята да заснеме исторически момент.

Компанията работи в тясно сътрудничество с "Мерцедес", а с позволението на отбора ще снима всяка крачка на Люис Хамилтън около тренировките, квалификацията и състезанието за Гран при на Русия. Победа на шесткратния шампион ще е №91 за него във Формула 1 и ще го нареди до Михаел Шумахер, който държи рекорда по спечелени стартове. Той бе смятан за недостижим, но с успеха си в Италия преди 10 дни, Люис е само на една победа от него.

Компанията се готви да направи кратък филм за това състезание, както го стори през миналия сезон вече веднъж - по случай 125-ата годишнина на моторните спортове, на пистата в Германия, пак по покана на "Мерцедес".

Това обаче се превърна в единственото кошмарно състезание за отбора, който иначе доминира във Ф1 в последните години. Тогава, пред камерите на Netflix, Хамилтън два пъти имаше технически проблем с колата и се наложи да се оттегли, а другият пилот на отбора Валтери Ботас се удари мощно в предпазните огради и също отпадна.

Къде на шега, къде на сериозно, Люис се усмихна на новината за това, че отново ще се снима документална лента за състезание, в което участва.

И спомена, че това носи лош късмет... Но извън темата с Netflix, британският шампион коментира:

"Това е нереално, да съм само на една победа от постижението на Михаел. Естествено, това е най-голямата възможна чест и привилегия за всеки, който кара във Формула 1.

Ние сме невероятен отбор, имаме страхотни болиди и заслугата е на всички. Благодарен съм на целия екип, че мога да сядам в тази кола всеки уикенд и да постигам резултатите, които имам. Същото се отнася и за Валтери, който го прави с подобно постоянство.

Никога не съм предполагал, че ще стигна до 91 победи, вероятно освен в мечтите си. Израснах, гледайки как Михаел печели безапелационно, без да спира да търси перфектното каране. Той е невероятен, изключителен. Надявам се да е горд с това, че съм близо до рекорда му.

Аз самият съм горд, много поласкан и благодарен на всички свои съотборници и хората от тимовете, в които съм карал през годините за шанса, който получих.

Споменават ме редом до имена като Фанджо, моя идол Айртон Сена, а и Шумахер... Не мога да искам повече от кариерата си."

Снимка: Getty Images/Guliver Photos