Експериментът със спрнтовите квалификации във Формула 1 може да отпадне от следващия сезон заради финансов спор.

Това разкри президентът на отбора "Макларън" - Зак Браун, който е част от тежките преговорите около календара на Формула 1 през 2022-а.

Спринтовите квалификации бяха въведени миналата година като експеримент за три състезания.

В тях квалификацията се състоеше в петък, а в събота имаше кратко състезание между с дължина 100 километра (15-20 обиколки), на което състезателите определяха стартовата решетка за неделното състезание.

Освен това в спринтовата квалификация се раздаваха точки. Три за победителя, две за втория и една за третия.

Осем от десетте отбора във Формула 1 обаче са поискали доста повече пари за тези спринтови квалификации, защото все пак те са като истинско състезание, макар и кратко.

Това означава повече рискове от удар, чупене на болидите, както и износването на техните компоненти.

Трите спринта, които се проведоха през миналия сезон показаха, че към тях им далеч по-сериозен зрителски интерес, отколкото към традиционните квалификаци.

Естествено, че това е повишило приходите на ФИА, заради което самите отбори искат доста повече пари и в техните бюджети, ако по план се проведат предвидените 6 спринта за 2022-а.

По думите на Рос Браун, отборите са поискали 140 милиона от ФИА, което е по 2,3 милиона долара за всяко от спринтовите квалификации.

Самият Рос Браун е противник на исканото увеличение и каза, че ако то не се случи, отборите ще трябва да сами да обяснят на феновете, защо са ги лишили от повече шоу.

Като директор на орбор той смята, че и по-малка сума е достатъчна да покрие евентуалните разходи при възникнали инциденти.