На 90-годишна възраст във вторник е починал Тони Брукс. Той бе последният останал жив състезател от началото на Формула 1 през 50-те години на миналия век.

Чарлз Антъни Стандиш Брукс, както бе пълното име на един от британските пионери в спорта, имаше шест спечелени състезания и общо десет подиума за периода, в който се състезава при най-добрите (1956- 1961 година). През 1959 година той се разминава за малко със световната титла, а през целия си живот, заедно със сър Стърлинг Мос, Брукс е смятан като един от двамата най-добри британци, които не успяват да триумфират като шампиони на F1.

Легендата Мос, който напусна този свят преди две години, бе описал Брукс като “невероятен пилот, най-добрият, с извинение “непознат” състезател, който е карал някога”. По думите му Брукс е бил по-добър от няколко души, които са ставали шампиони.

В зората на скоростните надпревари Тони кара редом както до Мос, така и до Хуан Мануел Фанджо и Алберто Аскари. Между 1956 и 1959 година той печели 46% от състезанията, които завършва. А в онези времена отпаданията заради различни проблеми по болидите са ежедневие.

Карал е за “Бритиш Мотор Рейсинг”, “Вануол”, “Ферари” и “Купър”.