Сезонът във Формула 1 е забавен, както и целият спортен живот на планетата. Първите шест старта или са отложени, или - както е случаят с Монако, отменени. По настоящия план на организацията, началото трябва да бъде в Азербайджан на 7 юни.

Но ще се случи ли? И ако не, ще има ли изобщо сезон 2020, или ще се премине към план с преформатиране на програмата?

Въпросите са много, като ударът от отпадането на бижуто - каквото винаги е бил Гран при на Монако, е голям.

Двете най-важни заключения от срещата на върха в Ф1 в петък са:

- стартове няма да има, докато не е напълно сигурно, че няма опасност за никого от състезатели, екипи и фенове

- сезонът трябва да бъде изпълнен, но ако отпаднат твърде много стартове, е по-добре да бъде изместен в друг период - например от септември 2020-а до май 2021 г. или нещо такова.

Правилникът сочи, че за да има шампион и легитимно класиране, трябва да бъдат завършени поне 8 състезания в сезона. Но правилникът е писан във времена, в които никой не е подозирал такава пандемия и влиянието и върху спорта и Формула 1.

Първият голям проблем, ако някак успее да се стигне до начало на сезона в Баку е, че в седмиците след това трябва да бъдат наместени цели 5 отложени старта. Ако, разбира се, още някой изобщо не бъде анулиран, както стана с Монако. Това ще е означава ужасно тежки, динамични и много пътувания за отборите, а съответно - голям риск от среща с опасни зони от заразата и пренасянето на вируса.

Обмисля се вариант например европейските Гран при да станат "близнаци или тризнаци" - унгарското с белгийскот в една седмица от август, а испанското някъде веднага след тях, в рамките на 14 дни общо. Много сложно, но изпълнимо.

Според непотвърдени информации от срещата във Формула 1 вчера, целта е да се изпълнят 15-17 старта от планираните 22. Това би било успех и сезонът ще се счита за добре организиран при обстоятелствата.

Всичко това, ако изобщо говорим за начало на 7 юни в Азербайджан. Провал на такъв сценарий усложнява нещата и променя стратегията, но тя така или иначе е плаваща и се мени според ситуацията и новините, които идват от съвсем друга сфера, а не спортната.

Вариант е сезонът изобщо да бъде отложен за началото на септември, след което да се форсира завършването му през април или май 2021 г. И пак с по-интензивен график да бъде завършен в края на идната година и сезон 2021.

Сигурно е, че такъв план може да се улесни и от естественото отпадане на някои състезания от календара, което неминуемо ще се случи по икономически причини в задаващата се криза.

Други пък - като това в Китай, може просто да бъдат отменени поне за този сезон. Все пак там е огнището на заразата, въпреки че в момента нещата са различни в страната. Вероятно отбори и пилоти ще откажат категорично да пътуват за такъв старт, поне в рамките на 2020 г.

Финансовият удар по Ф1 ще е голям. Общата стойност на един сезон се изчислява на около 1,8 милиарда долара, като те идват основно от правата за излъчване и тарифите за домакините на Гран при. И двете пера са сериозно разклатени от забавянето и евентуално отпадане на състезания.

Големите отбори ще оцелеят - Mercedes, Ferrari, Red Bull, McLaren and Renault... Но за тези от другата страна на "хранителната верига" като Williams и Alfa Romeo, може това да е край на амбициите им да участват в шоуто.

И последно - какъв шампион ще е този, който спечели титлата в 12, 13, 15 или 17 старта? И това се надига из медиите като тема. Но всъщност Формула 1 е с 20 и повече състезания за сезон едва през този век, докато преди това бе обичайно те да са не повече от 16-17.

А в началото, през 50-те, не минаваха 10 на сезон. Дори великият Хуан Мануел Фанджо, който има пет титли, е печелил в тези времена - последният му триумф е от 1957-а, когато сезонът е от общо осем старта.