Сравненията между Люис Хамилтън и Михаел Шумахер стават все по-чести и вероятно са неизбежни, след като британецът доближава рекордите на най-титулувания пилот в историята на Формула 1.

А когато такъв паралел направи някой с репутацията, познанията и опита на Рос Браун, е редно да слушаме внимателно.

Директорът на най-силната организация в моторните спортове - Ф1, е в играта от близо четири десетилетия. Той бе добър приятел с Шуми преди инцидента от декември 2013-а, оставил седемкратния шампион в състояние, за което се знае малко, да се възстановява в семейното имение в Швейцария. Работи и познава отблизо и Хамилтън, който вече 15 години е ас №1 в състезанието.

Люис вече е с шест титли и, ако има някой, който е способен да изравни постижението на Михаел, това е именно британецът.

"Те са сходни първо по невероятния талант, който притежават - анализира Браун. - Говорим за нещата, които правят и са невъзможни за останалите. Понякога седиш и гледаш обиколните на Люис в квалификациите или тренировките. И си безмълвен. И това ме връща към нещата, които показваше Михаел. Просто другите не могат да бъдат като тях."

Браун е човекът, убедил Шумахер да се върне на пистата през 2010 г., за да седне в болида на "Мерцедес". Пак той е отговорен за това отборът да успее да вземе от "Макларън" Хамилтън, като е бил убеден, че това е естественият наследник на върха, на германеца.

"Люис заслужи всичко, което постигна във Формула 1 - продължава анализът на специалиста. - Всяка победа и титла са напълно заслужени. Той е в точния отбор в точния момент, а и е на върха на собствените си възможности и талант. Не прави грешки. Фантастичен пилот! Има хора, които могат да спечелят тук и там, на тази или онази писта - къде с късмет, къде с невероятно каране в конкретния уикенд. Но при Хамилтън всичко е логично и последователно. Още една негова характеристика, която удивително ми напомня за Шумахер."

Не всичко е подобно, разбира се - има разлики. Но Браун предпочита да съпоставя приликите и е поразен колко многа са те. Например - отдадеността на двамата шампиони към всеки детайл, тренировка, минута с отбора...

"Карат в различно време, различни болиди и срещу различни конкуренти - отчита директорът на Формула 1. - Люис е направо свръхпрофесионалист, той е отдаден само и единствено на спорта. Внимава във всеки разгонор и за всеки детайл. Михаел беше такъв, като има една разлика - той се намесваше със знанията си и подобряваше болида. На Хамилтън не му се налага да го прави, просто времената са други.

По времето на Шуми технологиите не бяха стигнали там, където са днес. Сега пилотът излиза от болида и инженерите вече са анализирали всяко ъгълче. Когато работих с Михаел, той получаваше едно листче с написани данни, кое къде и как е функционирало по колата. Анализираше и обсъждаше с инженерите, като им даваше информацията от вътре, от неговата гледна точка. Просто технически спортът е на друго ниво и Люис няма нужда да го прави."