Макс Верстапен постигна изключително важен успех, който може да има ключово значение в битката за титлата във Формула 1.

Нидерландецът спечели Гран При на САЩ, което бе белязано от драматична и класическа битка между двамата замесени в борбата за титлата пилоти от първата обиколка до последните метри преди финала.

Тя бе най-драматична в края, когато в продължение на последните 15 обиколки Верстапен трябваше да удържа натиска на по-бързия заради по-новите си гуми от него Хамилтън. Нидерландският пилот на "Ред Бъл" в крайна сметка успя и спечели битката с по-малко от секунда.

Ако имаше още една обиколка, вероятно победителят щеше да е друг, но днес той се казва Макс Верстапен.

Втори остана Люис Хамилтън, който видя как само метри преди него Верстапен пресича финалната линия, а третото място на подиума отиде за втория пилот на "Ред Бул" - Серхио Перес.

Така с пет оставащи старта до края на сеозна, Макс Верстапен вече има 12 точки преднина пред Люис Хамилтън в битката за титлата.

Аванс, който само след няколко седмици може да се окаже достатъчен за титлата, до която по-близо от днес щеше да е Люис Хамилтън, ако бе успял да направи това изпреварване в края.

Именно тази битка между първите двама украси иначе не много атрактивното състезание в САЩ, което събра 400 000 зрители за целия уикенд и постави абсолютен рекорд в историята на Формула 1.

Люис Хамилтън тръгна втори днес, но още в първия завой успя да изпревари Макс Верстапен, който обаче с по-добрата стратегия на "Ред Бул" успя да си върне лидерската позиция след двете спирания в бокса.

Вторият стоп на Хамилтън бе 20 обиколки преди края. Той излезе на 8 секунди зад Верстапен и с по-нови гуми, като идеята бе да осъществи успешна атака в самия край.

И на моменти изглеждаше, че това ще сработи. Седемкратният шампион скъсяваше дистанцията, в последните 15 обиколки тя бе по-малко от 2 секунди, но така и не стигна до нужните по-малко от секунда, за да се използва системата "DRS".

Макс Верстапен удържа първата позиция в тексаската жега и гледа смело към титлата в края на сезона.