Братът на носителя на "Златната топка" за най-добър футболист в света бе осъден за финансови машинации, в частност укриване на данъци и незаконен превод на пари от Бразилия в сметки на швейцарски банки. Сумата превишава 800 000 долара. Роберто може да подаде жалба и до нейното разглеждане ще се намира на свобода.

Присъдата, независимо от внушителния срок, предвижда най-мек режим на лишаване от свобода, когато затворникът при определени условия може да напуска сгардата на затвора. Сега финансовите дела на семейство Асис Морейру преживяват сложни времена. Законодателното събрание на Порту Алегри - родния град на Роналдиньо, започна депутатско разследване във връзка с подозрения за финансови нарушения при подписване на договор между префектурата /кметството на града/ и "Институт Роналдиньо Гаушу" за развитие на спорта в Порту Алегри.

Някои запалянковци, склонни във всичко, свързано с футболните звезди, да виждат умисъл и подтекст, обръщат внимание на факта, че след като Роналдиньо отиде да играе в Европа, отказа да се върне в южната част на страната и да играе за родния отбор Гремио. През януари миналата година Роналдиньо предпочете предложението, по-изгодно във финансово отношение, на Фламенго от Рио де Жанейро, където играе и в момента.

Роналдиньо е световен шампион с бразилския национален отбор през 2002 година и два пъти е носител на "Златната топка" /2004 и 2005 година/ на ФИФА за най-добър футболист в света, припомня БТА.