- Роберт, знаеш ли кога са се прибрали играчите на Реал Мадрид в Испания?

- Не.

- След четири.

- Сутринта?

- Не. След четири гола.

-
Ха, ха. Това беше добро.

- След невероятния мач с Малага, в който Борусия вкара два гола в добавеното време, сякаш се бяхте изчерпали от емоции. Но ти излизаш и бележиш четири гола срещу Реал Мадрид – никой не е правил подобно нещо в Шампионската лига. Осъзнавам всичко постепенно.

- Горд съм с представянето си, но мисля, че ще го осъзная напълно едва след края на сезона. Направихме огромна крачка към финала, но още не сме стигнали до него. Радвам се, че победихме Реал със стил, особено през второто полувреме, те нямаха никакъв шанс. Играхме перфектно.

- Разгледа ли какво има в интернет за теб и мача?

- Да, видях снимките си навсякъде, но не съм чел нищо. Приятно е да чувам комплименти от цяла Европа. Горд съм, защото така всички говорят и за Полша. Не винаги нещата се получават, но ние тренираме цял живот точно за тези моменти. Сега трябва да играем добре и на реванша, за да докажем, че първата победа не е била случайна.

- 4:1 може да се окаже недостатъчно според теб, за място във финала?

- Ако не играем толкова добре, колкото през второто полувреме на първата среща, ще е тежко. Реал е фантастичен отбор и със сигурност ще ни принуди да играем по-отбранително. Ще трябва да търсим гол и в Испания, което ще ни улесни.

- Гледа ли головете си?

- Да, всеки от тях е различен. Първият дойде след страхотен пас от Марио Гьотце, а аз се измъкнах от Пепе, за да засека. При втория, знаех, че не съм в засада, така бе бързо пуснах топката покрай близката греда. Третият гол беше автоматичен за мен, спрях удара на Мат Хюмелс, и съвсем хладнокръвно реализирах. В тази ситуация, първото докосване е най-важно. Четвъртият бе от дузпа, няма какво да го коментираме.

- Такъв ли бе планът – ти да изпълняваш дузпите?


- Почувствах се толкова силен тази вечер, че просто трябваше да я бия аз. При дузпите никога не се знае, но когато ми се откри възможност да вкарам четвърти гол, се възползвах от нея.

- Как минаха битките със защитниците на Реал?

- Нормално. Само Серхио Рамос ме фаулира по-грубо няколко пъти. По време на един от последните корнери, Пепе дойде до мен и ми каза: "Вече вкара 4, не мислиш ли, че ти стига?!"

- С кого си смени фланелката?

- С никого. Ако някой дойде при мен, и иска да си ги разменим, нямам против, но не ги инициирам тези неща. Футболистите на Реал побързаха да напуснат терена.

- Жозе Моуриньо обяви: "Знаехме всичко за Левандовски и той пак ни отбеляза четири гола."

- Теорията и реалността са две различни неща. Във футбола, играчите разучават съперниците си, но по време на мач, напрежението и емоциите влизат в ход и могат да променят плана.

- Какво направи след мача?

- Видях се с годеницата ми, която ме чакаше, и се прибрахме. Никога не мога да спя след мач. Отнема ми няколко часа, за да се размине адреналинът. Но нямаше и много време да си мисля за това, защото имахме мач от първенството, а сега предстои и реванш. Надявам се все пак това да не е последният ми звезден миг. Трудно ще бъде да повторим представянето си в Мадрид, но не смятам да забавям оборотите.

- Вкарвал ли си някога преди четири гола в един мач?

- Никога в мъжкия футбол. Може би ми се е случвало като юноша.