Ако вземем за опорна точка само крайния резултат - а той е 5:1 в двата мача за "червените" (2:1 във вторник), историята изглежда неособено интригуваща. Но реваншът се разви кошмарно за "Ливърпул" с гол в третата минута на Габриел Жезус, след който "Сити" натисна страховито и можеше да води с 3:0 още до полувремето.

"Оцеляване и триумф", пише вестник "Дейли Телеграф", визирайки първото полувреме, в което домакините отправиха 14 удара срещу само един на гостите.

"Сити" изригна и за отменен гол, който трябваше да бъде зачетен, но реферът Матео Лаос се заблуди кой е отиграл топката при паса към Лирой Сане и уважи флага за засада на асистента си.

"При 2:0 ситуацията ставаше различна - анализира доскорошният лидер на "Челси" и Англия Франк Лампард в студиото на BT Sport след мача. - Разликата да излезеш за второто полувреме с пасив от един или два гола е огромна.".

Но успехът на "Ливърпул", изкован до голяма степен преди седмица на "Анфийлд" с онова 3:0, е знаменит.

"Победихме най-добрия отбор в света - горд бе Юрген Клоп, мениджърът на "червените". - Минахме през вихрушка, през окото на бурята. Издържахме, а през второто полувреме бяхме страхотни. Казах на играчите да играят футбол, да не дават лесно топката. В такъв мач, за да ти вземат топката, трябва да те убият. А ние бяхме твърде меки през първото полувреме. Пеп Гуардиола е най-добрият треньор в света, но аз вярвах, че можем да ги елиминираме."

"Сити" допусна три поредни загуби в най-тежките 6 дни в кариерата на Пеп. 0:3 от "Ливърпул", 2:3 от "Манчестър Юнайтед", 1:2 от "Ливърпул". Остават шест мача в първенството, където отборът на Гуардиола трябва да събере пет точки за титлата. Няма начин да му се изплъзне и тя.

В Англия вече се появиха сравнения и някак витае оптимизъм за турнира с последния местен представител в него. Както през 2005 г., отписваният от всички експерти отбор в червено, може да вдигне дори купата.

"Спомням си онзи сезон, те минаха през уникални преживявания, издържаха геройски 0:0 в Торино срещу далеч по-силен и фаворизиран "Ювентус", после елиминираха на полуфинал и "Челси" на Моуриньо, който бе непобедим в онази година - припомни Крис Уодъл, някогашно велико крило на Англия, а сега - анализатор на BBC. - Сега историята изглежда се повтаря. Не се огъват пред никакви предизвикателства." 

"Ливърпул" е единственият непобеден отбор в тазгодишното издание на турнира и чупи рекорди - вече е английският състав с най-много попадения за един сезон (39 в 12 мача). Отбор, който е вкарал средно по над 3 попадения на мач в Шампионската лига, не може да бъде отписван.
 
 

@championsleague semi-final here we come!! Thank you fans 🙏🏻 #ynwa

A post shared by Dejan Lovren (@dejanlovren06) on


Мохамед Салах, който изравни резултата в 56-ата минута на реванша и извади от релси "Сити", прави изумителен сезон. Това бе негово 39-о попадение във всички турнири. Само Кристиано Роналдо с 40 е пред него от най-силните първенства на Европа (Меси е също с 39). Египтянинът игра невъзстановен и откровено се пазеше от единоборства, но пак вкара.

"Клубът, който винаги се надскача в този турнир", пише "Индипендънт". И припомня как "Ливърпул" пет пъти е вдигал купата, въпреки че е имал на пътя си съперници като "Байерн", "Реал", "Милан", "Ювентус"...

И още един детайл, който може да се окаже важен преди жребия в петък. Ако приемем, че "Байерн" и "Реал" трудно ще допуснат изненади в сряда вечер и се класират, четирите полуфиналисти ще са тези два гранда плюс "Рома" и "Ливърпул".

"Червените" от Мърсисайд имат положителен баланс в Европа срещу всеки от останалите три тима:

3 победи, 0 ремита и 2 загуби с "белия балет";

2 победи, 4 ремита и 1 загуба с баварците;

3 победи, 1 реми и 1 поражение с римляните. 

Едно е сигурно, като го формулира Рио Фърдинанд, друг от сериозните гости в студиото за анализи след двубоя.

"Никой няма да иска да срещне "Ливърпул" - каза бившият капитан на "Манчестър Юнайтед". - Не и с тази експлозивна контраатака, с това трио от Салах, Мане и Фирмино в атака. Неприятен съперник, който може да те умъртви за секунди.".