"Меридиан Мач" научи, че лицензът на "червените" за Европа виси на косъм заради неизрядна финансова документация. Така ЦСКА може да остане без евроучастие за втори път след сезон 2008/09. Тогава "армейците" бяха спрени от участие в Шампионската лига заради безотговорността на Сашо Томов и на тяхно място се пласира Левски.

В БФС вече получили писмо от УЕФА, че искат детайлна информация за финансовото състояние на клуба, за задълженията към институции и физически лица. Това не е обичайна практика на централата и се предполага, че зад засиления контрол на УЕФА стоят лица, които са завели дело в Спортния съд в Лозана. В списъка на недоволните попадат както мениджърката Катарина Паунич, така и бившият треньор Стойчо Младенов, Емил Гъргоров, Велизар Димитров, Иван Стоянов.

Самото решение за евроучастието е в ръцете на Лицензионната комисия към БФС, която вече е получила предупреждение, че не трябва да допуска компромиси. Още на 28 февруари в комисията бе внесена първата част от необходимите документи, а на 31 март са постъпили и тези, които засягат финансовата част от дейността на клуба. До 31 май пък в УЕФА трябва да бъде пратено становището на БФС по въпроса с редовността на клубовете.

По информация на "Меридиан Мач" дълговете на ЦСКА към момента са за над 11 милиона лева, като част от тях са разсрочени. Само по себе си наличието на дълг не е фатално, защото Манчестър Сити ще участва в Европа въпреки задълженията от 550 млн. евро. От футболната централа трудно ще си позволят компромис с ЦСКА и заради вицепрезидента Данчо Лечков, който се закани, че ще създаде ядове на "червените", с участието им в Европа. Проблемът е, че нередностите трудно могат да бъдат решени в движение, защото съгласно изискванията на Лицензионната комисия по този начин може да се оправят единствено плащания към футболистите.

"Меридиан Мач" потърси за коментар и секретаря на комисията Красив Кръстев, който заяви единствено:

"Има отбори с проблеми, но вярвам, че всичко ще бъде наред. Знаете, че е криза".

Ако ЦСКА не получи лиценз за евроучастие, това означава, че почти сигурно победителят от полуфинала за Купата между Славия и Пирин ще играе в Лига Европа. Това е така, защото другият финалист ще бъде излъчен между "червените" и почти сигурния шампион Литекс, съобщи Novsport.