Привърженици на Ботев Пловдив, Локомотив Пловдив, Берое, както и столичните ЦСКА, и Левски се обединиха под обща социална и човешка кауза, която да защитават. Активността на запалянковците обаче не свърши само с протестите в Катуница. Футболните привърженици не спират да показват позиция и готовност за последващи действия. И въпреки обвиненията за агресия и хулиганство се оказва, че набедените "футболни хулигани" имат съвсем морална и човешка позиция по случая... Или поне така пишат във Фейсбук.

Запалянковците, които са от различни отбори изказват мнения, предложения и дават коментари в различни насоки по проблема, готвейки се за националните протести, които ще започнат в цялата страна в 19:00 часа. И тези коментари не са агресивни, а основно социални и с позиция за гражданско общество. Един от впечатляващите коментари идва от привърженик на Ботев Пловдив и гласи :

"Феновете на Ботев Пловдив направиха това, за което премиера, ЦЦ и министри не се помръдват, а медиите отново се мъчат да промият мозъка на българите. Само с обещания не става. А Борисов, вместо да ходи на предизборната кампания на Плевнелиев в Бургас да беше отишъл в Катуница, да поднесе съболезнования на почернените български семейства поне. Какви ли измислици ще спретне за поредната промивка на българското съзнание , след веселбата в Бургас. . .".

Бунтът в село Катуница избухна, след като на 23 септември 2011 г. вечерта 19-годишен младеж бе прегазен от микробус от приближени на Кирил Рашков, известен като цар Киро. При протестите в събота – 24 септември почина още едно 16-годишно дете. Вечерта къщите и масивните огради на Кирил Рашков бяха напълно унищожени. Преди това беше запалена и т.нар. лятна резиденция на Кирил Рашков на 3-4 километра от Катуница и къщата на сина му в селото.

Футболни фенове нахлуха в двора на къщата му на 24 септември. Те хвърляха камъни и коктейли "Молотов" и крещяха "Убийци". След това запяха българския национален химн и се оттеглиха. Полицията и жандармерията, които бяха заобиколили къщата, се опитваха да успокоят феновете, но не използваха помощни средства. Бяха арестувани 127 младежи участвали в палежите. През нощта беше заловен 55 г. шофьор на буса, който премаза и уби 19-годишният Ангел Петров. Ангел беше погребан вчера – 25 септември, като в гробищния парк се събраха хиляди хора, повечето младежи – жители на Катуница, както и хора от Пловдив, от София, рокери.

От вчера започнаха протести в цялата страна в подкрепа на жителите на село Катуница, чиито искания са фамилията Рашкови да бъде изселена от Катуница, припомня БГНЕС.