Алън Пардю се включи в предаване на радио BBC 5 - спортната секция на националната медия във Великобритания, за да говори за впечатленията си от София, България и ЦСКА.

Популярната фигура от английския футбол, който е водил като мениджър клубове от ранга на Нюкасъл, Кристъл Палас и Уест Хем, сега е спортен директор на българския клуб. Пардю не е говорил още пред наши медии, но ето какво сподели пред BBC.

Как се чувства в София

Добре съм. Беше много студено в продължение на няколко дни, сега обаче е нормално - около 4 градуса. Така че - няма проблеми в това отношение.

Като адаптация - София е голям град, но и тук в момента има локдаун като в Англия. Това означава, че барове и ресторанти са затворени, което прави нещата малко по-сложни. За щастие съм настанен в чудесен хотел, а и клубът направи така, че да съм добре приет и да имам всичко необходимо. Клубът е добър, хората са приятни и се чувствам отлично тук.

Защо избра европейското приключение

След периода ми като мениджър в Уест Бромич взех решение за себе си - да си отворя очите към европейския футбол и различни култури, да опитам в различни първенства. Отидох в Нидерландия с Адо Ден Хааг, бях там с асистента ми Крис Пауъл. Беше чудесно като изживяване, но за съжаление пандемията спря сезона и се разделихме с клуба.

Тук работата ми към момента е да разглеждам пазара на Балканите, механизмите в клубовете, играчите... Имам желание да видя как правят нещата в този регион. Това също е ново за мен и интересно.

Освен това исках да докажа, че британски специалисти могат да работят извън Острова. Нещо, което не се случва често във футбола.

Няма проблем с езика първо, защото във футбола той не е препятствие. А и в Нидерландия, и тук, хората масово имат добро владеене на английския. Разбира се, играта е различна, има сериозен контраст в стила, в разбиранията, спрямо английския футбол.

Ориентира ли се вече

Създадох доста нови контакти вече извън Англия, първо в Нидерланди, из Европа, а сега го правя и в България. Това със сигурност никога няма да ми е излишно и само може да ми е от помощ. Освен това вече започвам да виждам нещата и под друг ъгъл. Например, когато излезеш от Англия разбираш, че има страхотни играчи извън нашата страна, а заплатите им са на светлинни години от тези във Висшата лига. Например - на звездите на ЦСКА, клуба, за който работя в момента. Това също е безценен опит и ми дава друга, нова гледна точка.

Ролята му

Знам, че в Англия технически директор е неособено популярна позиция, но вече съм убеден, че играта има нужда от такива хора. Много е важно за един клуб, ако треньорът е под напрежение заради резултатите, или дори ако се наложи да бъде сменен, да има някой наоколо, който да е спортно-технически подготвен. И той да вземе решения как да продължи стратегията.

Вълнуващо ли е в ЦСКА

Съвсем ново усещане е. В моята кариера на мениджър във Висшата лига, аз съм се борил да не изпадна или съм работил в отбори от средата на класирането, без ресурсите да атакуват върха. И почти никога не съм водил отбори, които доминират на терена и владеят повече топката от съперника. Това бе една от причините да опитам извън Англия.

ЦСКА е доминиращата сила тук, има само един отбор, който е на едно ниво или по-добър от нас - Лудогорец. Нашият тим е водещ, другите се съобразяват с него, а това е страхотно усещане. И е напълно ново за мен като настройка, като манталитет.

Снимка: Getty Images