"Аз съм Чичо Капуто и в неделя можете да видите как опъвам мрежите на вратарите в Серия А.

Футбол се гледа с бира или хубаво вино. Аз ви доставям и това, защото тук е най-хубавото пиво на Италия".

Краткото промоционално видео се въртеше из социалните мрежи по това време миналата година, когато нападателят на Сасуоло Франческо Капуто вече бе започнал наказателната си акция из елита на калчото.

Той е странна птица, този Чичо, както е наричан от всички (галено от Франческо). Чешит от тежка категория, лудак и лидер, душата на компанията, включително и на отборите, в които играе.

Днес е на 33 години и преди 10 дни го извикаха за първи път в националния отбор. Италианският футбол в последните години има куп такива примери на "късно узрели" играчи за скуадрата, които правят фурор. Чичо Капуто заслужи повиквателната с постоянството, с което "къса мрежите".

Завърши миналия сезон с 21 попадения в Серия А за Сасуоло, сега тръгна с гол още в дебютния мач. Машина.

Когато се разбра, че го викат и ще играе за Италия, изпълни старо обещание - на пазара се чака всеки момент бира, която специално ще увековечи мига.

Може да си го позволи, защото сам я прави.

Историята му е знаменита. Чичо е южняк, момче на Бари, а по-точно - на градчето Алтамура недалеч от Бари.

Чак на 21 години започва да играе професионално в отбора от този град, а преди това е в Торито, родния Алтамура и Ноичатаро - тимове от аматьорските лиги.

Накрая Бари все пак го забелязва и го привлича, а той става култов герой за феновете с 47 шампионатни гола в Серия В, помогнали за промоция в елита. Там вкарва само веднъж - точно преди 10 години.

Раздялата с Бари е трудна, но наложителна - не се разбира с треньора, а и около качествата му винаги е имало сянка на съмнение в наставниците.

Само тифозите никога не го подлагат на такова, защото когато Капуто е на терена, няма по-малко от сто процента себераздаване, енергия и заряд.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Отива във Виртус Ентела в областта Лигурия и ниже 70 гола за два сезона във втора лига, а и открива другия си талант.

Има уникална интуиция за тънките напитки - вино, бира, джин. Не просто е ценител, но има и усет за това как да се поднесе като опаковка, като вид - оказва се, че това няма да е само страст.

Основава компания заедно с трима приятели, като някъде в средата на 2015-а пуска първите бутикови варианти на бира "Pagnotta". Светла, мътна, дори червена. В различни варианти, с култов дизайн на опаковките, постепенно я налага на пазара.

Тя не е масова, а по-скоро - луксозна, но с такава реклама няма как да не е успешна, нали...?

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Чичо бележи за Емполи (където вече е от 2017-а), а после прави движение към устата, сякаш отпива от биричката. Тази радост след голове става толкова разпознаваема в Италия, че алкохолната компания на Капуто няма нужда от някакви по-големи реклами.

А той вече ниже голове на най-високо ниво, в Серия А - 16 точни удара в сезон 2018-2019 г. По това време "Pagnotta" вече е пуснала над 10 вида бира, няколко вина - изключително лъскави като опаковки, специфични като пакети и с доста сериозни цени.

"Искам хората да изпитват удоволствие, когато си купят наш продукт. И то, още преди да го отворят и изпият", казва нападателят.

Партньорите в бизнеса са Биаджо, Луиджи и Джанлука - с тримата е играл като юноша в Алтамура, остават много близки през годините.

Именно там, на юг, край родното им място, са земите, където зрее продукцията, от която се раждат вината и бирите на "Pagnotta".

От два сезона Капуто е в Сасуоло, който е приятна изненада с атрактивния си футбол, а когато деветката забие поредния гол, всички са наясно какво следва - радостта с "отпиването".

Чичо не само е чешит, не само продава най-прочутата бира сред тифозите, но и обедини нацията с един жест на старта на психозата с ковид пандемията през март. Последният мач, който се изигра в Италия, бе Сасуоло - Бреша.

По това време цялата северна част на страната вече бе изолирана и смразена от неизвестност. Телевизионното излъчване би всякакви рекорди - всеки бе пред екрана да гледа мача, нищо, че не играеха топ отбори.

Чичо вкара (естествено) и показа пред камерите в близък план една тениска: "Andrà tutto bene" - в превод: Всичко ще бъде наред.

Моментът остава символен.

Въртяха го телевизионни предавания, правиха го на видеа, на мемета... Страната го обгърна като някакъв символ на оптимизма, че този период, който за първи път от Втората световна война блокира живота на хората, ще бъде преодолян.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Капуто е неимоверно популярен в Италия, особено след онази тениска с надписа. Бирата и вината му се продават много добре, включително и сред футболните босове и колеги-играчи.

Никога не е търсил милионни продажби или оборот, продължава да работи на ниво "бутикови пакети", въпреки че търсенето е голямо.

Той си е все същият чешит, продължава с лудориите по терена, вкарва атрактивните си голове (или пък такива от метър, типично голмайсторски), и няма никакво намерение да се променя.

Кипи от ентусиазъм, винаги е нахилен до ушите и излъчва позитивна енергия.

Пусна специална марка от бирата си, за да отбележи момента, за който е мечтал цял живот - повиквателната да играе за скуадра адзура. Естествено, новината бе приета с вълна от позитивизъм в страната, където Чичо Капуто просто е култов герой.

Макар никога да не е играл ни за Юве, ни за Милан, Интер или някой друг от грандовете.

Наздраве за такива типове като Чичо, не само футболът има нужда от тях!

Снимка: Getty Images/Guliver Photos