Берое официално има нов собственик, съобщи клубният сайт на старозагорци.

Това е дружеството "Сдружение за подкрепа на футбола - Берое", което получи 100% от акциите на клуба от досегашния собственик ТЕЦ "Марица изток 2" ЕАД.

Сдружението бе регистрирано преди месец, като целта му бе именно да получи акциите на старозагорския клуб, от които намерението си да се откаже ТЕЦ "Марица Изток 2" обяви още в края на миналата година.

Това решение на собственика на клуба в последните 10 години постави Берое в много трудна ситуация, като за около седмица дори имаше съмнение дали клубът ще успее да започне пролетния дял от шампионата.

Все пак с помощта на общината, феновете, местният бизнес, профажба на играчи и сериозното съкращаване на бюджета, Берое е финансово подсигурен поне до края на този сезон.

Идеята на сддружението е да предложи акциите на няколко по-малки спонсори, или да намери сериозен такъв, който да ги придобие и да се ангажира с издръжката на клуба.

Ето какво написаха от Берое на официалния си сайт:

"ТЕЦ Марица изток 2" ЕАД придоби собствеността върху акциите на ПФК Берое - Стара Загора ЕАД през есента на 2011г. в труден за клуба от финансова гледна точка момент.

От момента на придобиване едноличният собственик на капитала целенасочено инвестираше в подобряване на спортно-материалната база, като значителни по размер и качество инвестиции бяха направени на стадион "Берое", вследствие на които стадионът получи лиценз за европейските клубни турнири. Изградена бе и изцяло нова спортна база на мястото на бившия ст. "Локомотив".

"ТЕЦ Марица изток 2" ЕАД инвестира и по отношение на подобряване качеството и професионалната квалификация на ангажирания в работата на представителния мъжки отбор и детско-юношеската школа персонал, с цел постигане на високи спортни резултати.

В резултат на гореизложеното, успехите на представителния отбор се повишиха, като с представянето си след 2011г. ПФК Берое редовно преследваше и постигаше класиране сред най-добрите футболни отбори в шампионата.

Ще припомним и най-ярките успехи на клуба през този период:

- Носител на Купата на България сезон 2012/2013г.;

- Носител на Суперкупа на България през 2013г.;

- Вицешампион на България, сребърен медалист сезон 2014/2015г.;

- Бронзов медалист 2015/2016г.;

- Участие в турнира Лига Европа през спортно-състезателни сезони

2013/2014г., 2015/2016г. и 2016/2017г.

Досегашните собственик и ръководство на клуба пожелават още много успехи на ПФК "Берое" и вярват в успешното му развитие и бъдеще като емблема на град Стара Загора и региона."