Българският футболен съюз официално отказа да отложи мача между ЦСКА 1948 и ЦСКА, предвиден за петък, 7 май, от 20 часа на стадион "Васил Левски". В отговор новаците в елита пуснаха деларация, че няма да излязат на терена, ако решението не бъде преразгледано и отменено.

Драмата около този двубой възникна заради 11-те заразени играчи на новака ЦСКА 1948. Именно заради това не се състоя и срещата на тима от настоящия кръг, първи в плейофната фаза - срещу Локомотив. Той трябваше да е във вторник в Пловдив.

А наредбата на БФС, приета миналия август, гласи, че когато над 10 играчи на даден отбор са заразени с коронавирус, мачовете до излизането на футболистите от карантина се отлагат. Подобни случаи имаше неведнъж през сезона, но този път ситуацията е различна.

БФС аргументира решението си с факта, че по заповед на УЕФА абсолютно всяко първенство в Европа трябва да завършат до 22 май. Натоварената програма просто не дава дата, на която да се изиграе тази среща.

С оглед участието на ЦСКА във финала за Купата три дни по-рано (19 май срещу Арда), просто няма къде да бъде вместен този мач, ако той бъде отложен от петък. БФС уточнява, че си дава сметка за тежката ситуация в тима на новака ЦСКА 1948, но мач ще трябва да има по програма.

Въпреки това, ЦСКА 1948 твърдо заявява, че няма да се яви за двубоя, ако той остане по програма за петък, 7 май.

Ето какво пише в декларацията на клуба:

"На вниманието на Проф. д-р Костадин Ангелов, Красен Кралев, Михаил Касабов, Борислав Попов, СТК и цялото ръководство на Българския футболен съюз.

ФК ЦСКА 1948 настоява да бъде преразгледно решението на ръководството на БФС, касаещо датата на двубоя между ФК ЦСКА 1948 и ПФК ЦСКА-София, поради причините:

- Клубът има договори с 11 футболисти с положителни проби за COVID-19 към датата на мача. В добавка на това в спортно-техническия щаб на тима също има членове с положителни проби. Подчертаваме, че отлагането на мача е пряко свързано със запазването на здравето на всички участници в срещата.

- Решението е безпрецедентно за българския футбол. При идентични случаи през сезона желанията на други клубове за отлагане на мачовете им бяха уважени (ПФК Левски, ПФК Лудогорец, ФК Царско село, ПФК Славия, ПФК Берое). Вярваме, че феърплеят следва да бъде спазен и че той важи за всички отбори в страната. От ФК ЦСКА 1948 сме твърдо против неговото погазване.

Вследствие на възникналата ситуация излизаме със следното предложение:

ПФК Локомотив (Пловдив) - ФК ЦСКА 1948 да се играе на 19.05.2021 г.

ФК ЦСКА 1948 - ПФК ЦСКА-София да се играе на 22.05.2021 г.

31-5 кръг от първата шестица на efbet Лига да се играе на 25.05.2021 г.

Баражът за Лига Европа да се играе на 28.05.2021 г. или 29.05.2021 г.

Ако Българският футболен съюз продължи да настоява двубоят ФК ЦСКА 1948 - ПФК ЦСКА-София да се играе по програма, от ФК ЦСКА 1948 сме категорични, че такъв мач няма да се състои, защото тимът ни няма да излезе на терена за срещата, поради горепосочените причини.

ФК ЦСКА 1948 е готов да търси докрай правата си по казуса."

Не е ясно как ще реагира Футболният съюз, след като и това предложение за изменения в програмата противоречи на наредбата на УЕФА първенството да бъде завършено в посочените срокове. 

Същевременно от Локомотив (Пд) също пуснаха декларация с недоумение как мачът на ЦСКА 1948 срещу тях е отложен, а следващите - срещу ЦСКА и Арда (на 12 май, също в 14-дневния период на карантина), не са.

Клубът пише, че "очаква от родната футболна централа да не ощетява нито един тим в първенството", както и призовава "да бъдат взети спешни и адекватни мерки, направени необходимите корекции в програмата, както и да бъде приложен един и същи критерий в идентични ситуации, като тази от последните дни."