Бразилия се възпротиви масово на това страната да е домакин на Копа Америка, след като ситуацията с коронавируса в страната е много сложна. И в момента случаите не намаляват, а прогнозите са за трета, още по-силна вълна на заразата. Бразилия има регистрирани над 1 милион активно заразени в последните 7 дни, като тези в критично състояние са около 8000. 

"Турнир с цената на 500 000 живота - това е неуважение и ужасно погазване на човещината", гърми в коментар "О Глобо", най-голямата медия в страната.

Почти толкова са смъртните случаи от началото на пандемията (малко над 470 000 бразилци). Това е трета най-лоша статистика в света като смъртност, само след САЩ и Индия.

В понеделник президентът Жаир Болсонаро нареди забрана за влизане в страната на всякакви чужди граждани. А часове по-късно доста странно дойде новината, че Копа Америка ще е именно в Бразилия, след като по подобри причини бе отнето домакинството от Аржентина.

Десетина дни по-рано и Колумбия загуби правото да приеме турнира, там пък по други причини - политическата нестабилна ситуация в страната.

Правителството на Бразилия обяви, че окончателно решение за домакинството още няма и се обсъжда дали е възможно надпреварата да бъде организирана.

Тепърва ще се преговаря с администрациите на отделните щати, както и с институциите, отговарящи за допускане на хора в страната. С тях ще се договаря евентуален "изключителен" пропусквателен режим за отборите.

Здравните власти изказаха големи опасения около това дали такъв турнир може да се проведе. И препоръчаха Бразилия "да пропусне" тази възможност.

А до старта на континенталното първенство остават 12 дни, то трябваше да започне на 13 юни по оригиналните планове. Но дали изобщо ще се случи? И какво следва, ако Бразилия също откаже надпреварата?