Английските футболни коментатори от "SkySports" са получили списък с думи и фрази, които да не използват по време на мачовете.

Списъкът се появява само няколко дни след изследването, което показа, че белите играчи в топ първенствата на Европа получават специално отношение от коментаторите.

Финансираното от Асоциацията на професионалните футболисти проучване заключи, че цветнокожите играчи от своя страна са критикувани далеч повече за грешките си.

Заради проучването вече всеки коментатор има списък съ забранени фази, които обаче не са публично досъпни на този етап.

Според "DailyMail", става въпрос за изрази, които може да напомнят за времената на робство или такива думи, които могат да разграничат двама играчи заради цвета на кожата им.

Всеки коментатор също така ще трябва внимателно да подбира думите си, когато криткува играч с различна етническа принадлежност или цвят на кожата.

Твърди се, че голяма част от коментаторите на "SkySports" са реагирали гневно, защото има включени фрази, които са част от ежедневието на всеки британец и определено не се свързват с робство или дискриминация.

Също така се предполага, че сред ограниченията влизат и цветовите прякори на отборите като "бели", "черни", "жълти" и т.н.