Малмьо не спира да се бунтува срещу статуята на Златан Ибрахимович, както и срещу действията на легендата.

Преди месец паметник на шведския нападател се появи между стария и новия стадион на клуба в града, в който Златан е роден.

Но за втори път в рамките на дни, статуята бе охулена, омацана с боя и с нанизан капак от тоалетна чиния върху части от нея.

В добавка, фенове в града вече организираха петиция и я внасят в кметството - искат Златан да изчезне от мястото, па макар да не е истинският, а от бронз.

На вратата на сграда наблизо, която действа и като офис на една от фондациите му, се появи надпис - "Юда". Предателството да стане акционер в Хамарби, един от вражеските клубове на Малмо от столицата Стокхолм, изглежда няма да бъде простено.

Снимка: AP/БТА

Полицията е организирала охрана на статуята, но тя е само в работните часове на деня. Вечер и през нощта, вандалските актове към нея няма да спрат.

Мозайката около паметника също е описана в обиди към Ибрахимович. А тази сутрин тя осъмна с надпис: "Можете да извадите момчето от гетото, но не и гетото от момчето". Златан е израснал в най-тежкия за едно хлапе квартал в града - Розенгард, размирен и пълен с истории за нерадостни съдби.

Общината е получила по електронна поща и над 500 молби от граждани, статуята да бъде пренесена в Стокхолм и да не "грози града им". Някои от жителите на Малмьо са готови и да дарят пари, за да финансират операцията по преместването.

А според закона в Швеция, когато пристигнат повече от 100 доклада или жалби на една тема, общината е длъжна да внесе за обсъждане въпроса в Общинския съвет.

Нищо чудно той да приеме идеята и статуята да изчезне.