ПСЖ удари тежко като гост Марсилия с 3:0 в голямото и най-люто дерби на френския футбол. И с това показа ясно, че няма никакво намерение да дава титлата на никого.

Именно големият враг от Юга е най-близък преследвач на най-богатия клуб на света в първенството, като разликата преди дербито бе пет точки в полза на ПСЖ. Победа на ОМ в неделя вечер връщаше интригата в пълна степен при само два пункта разлика.

Вместо това седмицата започва при осем разлика, а двама души са пряко отговорни за това. Най-силните футболисти на Мондиал 2022 - Лионел Меси и Килиан Мбапе, подарили ни финала за историята в Катар, избраха точно "Велодром" в Марсилия да покажат и най-доброто си шоу заедно в екипа на парижкия отбор.

Това бе галавечер за естети. Марсилия тръгна да атакува мощно от първата минута и ПСЖ изглеждаше като отбор, който се задъхва. В 25-ата минута обаче Лео Меси грабна топката в центъра, напредна и я пусна в точния момент за стартиралия с ракетно гориво в двигателя Мбапе - 0:1. Никаква прошка от нападателя, изведен идеално.

Нямаше и три минути време Олимпик да се опомни. Килиан избухна на левия фланг, напредна и умно пусна топката в зоната пред вратаря, където бе пристигнал вече Лео - 0:2. Разменени гол и асистенция за двете суперзвезди.

И за десерт дойде третото попадение, което вече бе изкуство.

Мбапе пусна към Меси и веднага се изстреля зад отбраната, а аржентинецът небрежно копна топката над нея, отново в точния момент, за да не е в засада нападателят. А той от въздуха, без никакво забавяне и с неудобния ляв крак, просто смрази стадиона - 0:3 в 55-ата минута. Два гола и една асистенция за Мбапе. Попадение и две асистенции за Меси. Галаспектакъл.

"Понякога няма нужда да играем много добре - обобщи нещата капитанът Маркиньос. - Те двамата могат да измислят всичко сами напред."

Неймар, третата суперзвезда в атаката, не игра с травма.

ПСЖ води с 60 точки, Марсилия има 52, а третото място е за Монако и Ланс (по 50).