Президентът на ФИФА Джани Инфантино каза, че емигрантите работници "трябва да се гордеят" с работата си по изграждането на инфраструктурата за Световното първенство в Катар.

Коментарът му бе направен, след като Инфантино бе попитан на глобална пресконференция в института "Милкен" в Лос Анджелис дали ФИФА ще използва част от приходите си, за да помогне на семействата на работници, които загинаха в Катар.

"Нека не забравяме едно нещо - когато говорим за работа, дори тежка работа, Америка е страната на имиграцията. Моите родители също са емигрирали от Италия към Швейцария. Не толкова отдавна, но все пак", каза той.

"Когато давате работа на някои, дори и в трудни условия, им давате също достойнство и гордост. Това не е благотворителност. Не правите подаяния. Не давате просто нещо на някого, казвайки му: "Стой където си. Давам ти нещо и се чувствам добре". Да променим условията на живот на тези 1,5 милиона хора също е нещо, което им носи гордост", смята шефът на световната централа.

Инфантино не влезе в диспут относно информацията на английския вестник "Дъ Гардиън", че 6500 работници са загинали при строежа на стадионите, което бе отречено от Катар.

"6000 може да са починали и при изпълнението на друга работа. ФИФА не е световна полиция и не носи отговорност за всичко, което се случва по света. Но благодарение на ФИФА и благодарение на футбола, се вдига статутът на всички тези 1,5 милиона работници в Катар", каза още швейцарецът.

Работниците, които основно са от страните от Южна Азия, живеят с много хора в общи спални в Катар, докато семействата им остават в страните си.

Инфантино припомни, че "модерната система на робство" съществува много преди Катар да развитие толкова критикуваната си система на наемане на работници "кафала" от 2018 година.

Световното първенство допринася за "положителна социална промяна", смята Инфантино.