На 15 април футболът не само в Англия свежда глава в памет на жертвите от трагедията в "Хилзбъро". Преди 31 години на този ден загинаха 96 привърженици на Ливърпул в първите минути на полуфиналния мач от Купата на ФА срещу Нотингам Форест. Стадионът в Шефийлд, където бе двубоят, се превърна в морга и болница, а ужасяващите кадри смразиха света.

Смъртта на 96-те фенове, смазани на оградите заради лошата организация и една грешка на полицията да отвори вратите на вече пълен сектор, променя футбола в Англия завинаги.

Доклад на тогавашния министър лорд Тейлър изисква клубовете да променят тотално стадионите си с цената на огромни инвестиции, за да покрият стандартите. В този момент страната е разяждана от хулиганизъм, а трибуните са опасни, стари, неподдържани и бедствията на тях са неизбежни.

Но докладът "Тейлър" променя това: Изцяло седящи места, липса на огради, видеонаблюдение, широки входове, картотека на хулиганите и рисковите елементи, контрол при продажбата на билети и обособени семейни сектори - някои от мерките, които влизат в сила в годините след "Хилзбъро".

Днес на стадион в Англия спокойно отиваш с детето си, което малцина смелчаци правеха през 80-те. Европа последва практиката и именно 90-те години и първите на новия век бяха революционни в начина на изграждане на арените и тяхното обезопасяване.

Embed from Getty Images

Кошмарът от 15 април 1989-а е огромен. Най-младият загинал е 10-годишният Джон-Пол Гихули, братовчед на Стивън Джерард, дългогодишният капитан на Ливърпул.

В седмиците и месеците след трагедията, градът и регионът регистрират бум на самоубийства, а немалко са хората, приети трайно в психиатрични клиники. Доказано - свързано със загубата на близки хора или травмата от изживяното и видяното като очевидци на трибуните в Шефийлд.

Днес в 15.06 ч - часът, в който е прекратен в шестата минута мачът Ливърпул - Нотингам на "Хилзбъро", на стадион "Анфийлд" трябваше да има масова служба в памет на жертвите. Тя щеше да е последна, от идната година клубът вече няма да организира такива. Ще има минута мълчание в целия град, а през деня мениджърът Юрген Клоп и капитанът Джордан Хендерсън ще направят видеообръщения от домовете си чрез сайта на Ливърпул.

През 2016-а, с много закъсняло решение, британският съд постанови, че вината за трагедията е в полицията. И заведе отделно обвинение за "убийство по непредпазливост" срещу Дейвид Дъкинфийлд, който тогава е ръководил операцията по охрана на двубоя. Преди месеци той бе оправдан...

Така справедливост за паметта на жертвите и техните семейства няма. Но споменът за тях във футбола не избледнява. Особено с това, което ужасът от "Хилзбъро" даде на играта като поука и последствия.

 

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Снимка: Getty Images/Guliver Photos