Юношеският национален отбор на България до 17 години се класира за Европейското първенство в Израел през месец май.

Това стана факт след шокиращ резултат и доста сериозен късмет, който постави нашия тим сред един от завършилите на второ място в групата си отбори, които се класират за шампионата на Стария континент.

По-рано днес България завърши на второ място в групата си си след равенство 2:2 с Република Ирландия и актив от 4 точки. Победител стана Португалия с 9, Финалдния завърши с три, а Ейре с една. Регламентът гласеше, че за Европейското се класират победителите от осемте групи, както и седемте най-добри втори тима, като само един от тях щеше да остане с празни ръце.

Изхвърлянето на Русия от квалификациите обаче направи така, че едната група остана с три тима, заради което в класацията на вторите тимове не се вземаха предвид резултатите срещу последния тим във всяка група.

Това означаваше, че за България не се брои днешното реми 2:2 срещу Ейре, което прати страната ни в подреждането на вторите тимове с актив от 3 точки, два вкарани и два допуснати гола, заработени в мачовете срещу Финландия и Ейре.

Очертаваше се именно родният тим да е най-слабият втори, докато не дойде шокиращ резултат от Люксембург, където домакините победиха привидно по-класният тим на Англия с 2:0.

Точно това е групата на изхвърлената Русия, а този резултат означаваше, че първи е отборът на Франция с 6 точки, Люксембург има 3, а Англия е без точков актив.

Люксембург бе загубил от Франция с 0:2, а днешният успех даде на отбора актив от 3 точки, два отбелязани и два допуснати гола в класацията на вторите - точно колкото има и Бъглария.

Така се наложи всичко да се решава по показател картони, с което България намери място на Европейското.

За двата си мача срещу Финландия и Португалия родните играчи си изкараха шест жълти картона, а играчите на Люксембург "заработиха" седем в мачовете срещу Франция и Англия.

Така през месец май юношите на България ще са сред най-добрите 16 отбора в Европа. Освен с четирите точки срещу Финландия и Ейре, те достигнаха до шампионата и благодарение на победите си над Хърватия и Сърбия насред Белград през ноември, когато се проведе първият етап от тези квалификации.

През новия век страната ни имаше само едно участие на европейски форум на тази възраст, като това се случи през 2015-а, когато турнирът се проведе у нас.