Над 90 чуждестранни професионални футболисти и треньори вече за изведени от територията на Украйна, обяви местната футболна федерация.

Още с началото на военния конфликт в страната, местните футболни ръководители и УЕФА обявиха, че тяхната основна цел е да помогнат на всички чужденци във футбола да напуснат безопасно границите на Украйна.

Подобна стъпка нямаше как да бъде въведена за местните футболисти, защото те подлежат на закона за мобилизация и освен, че няма как да напуснат страната, те ще трябва да вземат оръжия и да защитават градовете си.

Разтърсваща бе снимката на футболистите на шампиона Динамо (Киев), които замиениха екипите си с военни униформи, топката с автомати, а тренировките с обучения по стрелба.

За щастие българите Борислав Цонев и Мартин Петков, които играят за Черноморец (Одеса), успяха още в началото на конфликта да напусна Украйна, а часове по-късно вече бяха на българска земя.

Все пак цялата евакуация на футболистите предизвика няколко странни ситуации, защото част от многото бразилци в шампионата всъщност имат украински паспорти.

Първоначално се оказа, че и те ще трябва да грабват автоматите, като това правило засягаше и бившият играч на ЦСКА - Жуниор Мораеш. Все пак властите позволиха на натурализираните граждани да се приберат в родните си страни.

"Искам специално да благодаря на г-н Чеферин, който организира всичко по евакуацията ни от Киев, случила се в последния възможен момент. От петък вечер до събота той ми звънеше и ми пращаше съобщения, опитвайки се да намери безопасни пътища за нашето преминаване.

Никога не съм си представял, че ще преживея такова нещо, каквото видях. Все едно бях във филм на ужасите, защото не съм допускал, че ще живея във военно време. Най-тежкото нещо беше да стоим всички в една стая, понякога дори без светлина. Хората изпадаха в паника, страхуваха се, бяха под изключителен стрес. Това беше най-тежкият момент от живота ми", сподели Мораеш след пристигането си в Румъния.

Голяма част от играчите чакаха на групи в хотелски стаи, за да получат зелена светлина и коридор за напускане на Украйна, което се осъществява само и единствено по земя.

Блокиран в Киев се оказа и бившият треньор на Рома - Пауло Фонсека, който е женен за украинка, а за лош късмет е бил в Украйна точно за началото на руската инвазия.

Все пак популярният наставник е успял да напусне страната благодарение на португалското посолство, а от Букурещ той заяви:

"Лудите фюрери изпращат войници си да избиват украинците, които се жертват в името на родината си, съпругите и децата си. Това е самата истина. Видях как изстреляни от Русия и Беларус ракети се целят в жилищните сгради. Не вярвайте на твърденията, че тези бомби не падат по цивилните хора, Те убиват и разрушават".