Китай ще построи най-големия изцяло футболен стадион в света, който ще бъде готов за старта на сезона 2022 г. в местната Суперлига. Както се полага, арената ще е дом на най-силния отбор - Гуанджоу Евъргранде, който спечели 8 от последните 9 първенства на страната.

Грандът започна преди дни строеж на новия стадион, който ще побира 100 000 зрители на трибуните. И ще стане най-големият такъв на планетата, който се използва само за футбол.

В момента тази привилегия има "Камп Ноу" в Барселона с капацитет от малко над 90 000.

Барса ще има също нов стадион, който ще е за 105 хиляди, но неговото завършване не се очаква преди 2025 г.

Така Гуанджоу ще има арена №1 в света, а увеличаването на местата в новия дом на китайския тим спрямо стария ще е близо 100 процентова. В момента на стадион "Тиянхъ", където играе Евъргранде, капацитетът е 54 000 места. Средната посещаемост на отбора е около 49 хиляди.

Така ще изглежда арената след 2 години

youtube

Новата арена ще има форма на цвете лотус, погледнат отгоре. Сложната конструкция е на няколко пласта в частта, която ще покрива терена и трибуните.

От птичи поглед, а и отвътре, тя изглежда впечатляващо на графиките, които клубът показа. Гуанджоу е известен като Градът на цветята в Китай.

Конструкцията ще сменя цвета си в различни дни, но когато там има мач на Евъргранде, ще е червена - каквито са екитите на тима.

Стадионът на Гуанджоу Евъргранде днес

Снимка: Getty Images/Guliver Photos