Футболните страсти са пленили вниманието на целия свят заради сблъсъците от Мондиал 2022 в Катар. Покрай емоции, голове и изненадващи резултати отново изпъкват и теми, които поне на хартия, не би трябвало да имат пряка връзка с любимата ни игра. Корпупция, скандали, геополитика, човешки права, бойкоти - всичко това ни кара за пореден път да се замислим, че Цар Футбол се е превърнал в пленник на големите пари и влияние.  

В новия епизод на видео поредицата  "Тръпката е навсякъде", заедно с партньорите ни от efbet, ще ви покажем солиден контрапункт на индустриалния стерилитет на играта в днешно време. За да си припомним, че футболът във всичките му разновидности има различчна цел - здраве, забавление и най-важното - обединение! А най-честите примери за това идват от аматьсорския спорт. Затова и отново поглеждаме към Българската асоциация по мини футбол, която организира календара на най-масово практикувания спорт у нас.

Наскоро в Стара Загора се проведе традиционния национален турнир по мини футбол за ветерани. Той се проведе на общиснките игрища в града, както и на спортен комплекс "Колодрума", който бе домакин и на основната порция от общо 78 мача, които се изиграха в рамките на по-малко от три дни.

Стройната организация отново бе в ръцете на бащата на организирания мини футбол у нас - Пламен Божидаров, а целият екип на БАМФ отново показа, че макар на аматьорски принцип тръпката към футбола е несломима. Перфектния пример за това е и Ростислав Чанев. Футболен фанатик и бивш спортен журналист, днес Рости е сред двигателите на всички инциативи асоциацията. Специалист по дигитален маркетинг, който затваря двойни работни седмици заради страстта си към играта, той и колегите му отчитат рекордна година, в която националния ни тим стана трети в Европа, а само този успех достигна до един милион души през пролетта.

"Вече доста години организираме ветерански турнири. Този сезон това е и най-силното издание на националните финали. Имахме 32 отбора в групова фаза. След това и два потока на преки елиминации. През годините развихме много ветеранското общество, то е абсолютен хит. Сред отборите има много чисти любители, но и немалко познати имена от професионалния футбол"

И такива наистина не липсваха. Хора като Петър Златинов, Янко Вълканов, Петко Петков и Илия Илиев, не само продължават да практикуват любимата игра на умален терен, но и с примера си да запалят младите.

"Да ти призная малко съм уморен. Идвам на този турнир от мач на голям терен с ветераните на Славия. Но докато ме държат краката ще играя. Това е животът ми"

Думите са на Илия Илиев, който с близо 400 мача в професионалния футбол у нас и в чужбина за пореден път доказа, че старите кучета още го могат и спечели наградата за най-полезен играч на турнира. Видяхме на терена дуото начело на националния отбор по мини футбол Дани Несторов и Николай Михов. И те заедно с тима им "Хъшове" обаче трябваше да приемат че Майстор Илия и неговите "Врачански скали" са най-силния тим на турнира.

Едва ли тези, които не играят в турнирите на БАМФ ще се развълнуват много от класирането и резултатите в този турнир. Но ако обичате играта, струва си да видите епизода на "Тръпката е навсякъде". Защото в него ще видим част от последното футболно поколение, което все още обича играта по най-чистия начин. И макар тези "момчета" да са на възраст 40+, понякога дават повече емоция от актуалните ни "звезди" в момента.