Турнирите за Купата в различните страни все още са онези надпревари, в които поне в малка част романтиката на футбола е жива. Свикнали сме да виждаме шокиращи резултати, при които фаворити отпадат от далеч по-скромни тимове, но в новия сезон за Купата на Франция, който вече се играе, друго нещо привлича вниманието.

Жребият за седмия кръг на предварителните кръгове на турнира, където участват и презокеанските департаменти и територии, като Гваделупа, Френска Гвиана, Мартиника, Майоте, Нова Каледония, Таити, Реунион, Сен Мартен и Сен Пиер и Микелон, отреди интересна двойка.

Петодивизионният Тионвил от едноименното градче в североизтчната част на страната, отстоящ на равна дистанция от Мец и Люксембург - на по 25 километра, ще тярбва да се подготви за доста сериозно пътуване.

Създаденият първоначално през 1905 година отбор, играл два сезона в професионалния футбол във втора дивизия и достигнал четвъртфиналите на Купата през 1981 година, ще играе срещу Иенген Спор. И всичко щеше да бъде наред, ако съперникът не беше от Нова Каледония.

Което означава, че Тионвил ще трябва да пътува над 16 000 километра за гостуването си, което по програма е планирано да се състои на 18 ноември.

Французите ще изживеят и шок в температурите, защото по това време на годината в Нова Каледония те варират между 20 и 30 градуса.

А кой е фаворит в този сблъсък е трудно да се каже. Защото отборът от Нова Каледония е трикратен шампион в местната Супер Лига, в последното издание завърши втори, а през 2019 година дори игра на Световното клубно първенство, но загуби още в първия си мач срещу катарския Ал Сад.

Тогава Иенген е едва вторият отбор от зона "Океания", успял да стигне до клубния Мондиал, без да е от Австралия или Нова Зеландия. Преди въпросната година подобно нещо се бе случвало единствено на Хекари Юнайтед от Папуа Нова Гвинея (през 2010-а).

През миналия сезон Тулуза спечели първа купа в историята си, а в същинския турнир право на участие си завоюва Стад Тампонез от Реунион, който обаче отпадна още в първия кръг.