Интересна инициатива предприе президентът на БФС Борислав Михайлов.

На днешното заседание на Изпълкома беше утвърден Обществен съвет, който ще помага с идеи за излизане на българския футбол от кризата. Любопитни са имената в него - от футболната централа отказаха да разкрият всички новоназначени като съветници, но бяха потвърдени Валентин Михов, Христо Порточанов, Антон Попов и др.

"Това са доказано обществени и футболни деятели, които ще подпомагат дейността на президента", обясниха от БФС.

Михов е бивш президент на Профилигата, Порточанов бе опонент на Михайлов на последните избори за ръководител на футболния съюз, а Попов е заместник-изпълнителен директор на БФС.

На днешното си заседание Изпълнителният комитет на Българския футболен съюз също така официално прие оставката на националния селекционер Ясен Петров и помощниците му и утвърди Георги Иванов за временен наставник в предстоящите два мача от Лигата на нациите.

На следващото заседание членовете на ИК ще бъдат запознати с предложения за нов постоянен селекционер, който да води националния отбор.

Изпълнителният комитет също така прие проектите на нормативните документи за сезон 2022/2023 г., в това число Наредбата за първенствата и турнирите, Дисциплинарния правилник и Финансовия правилник.

По предложение на председателя на СК Виктор Кашай, нарядите на съдиите в Първа професионална лига ще се определят лично от него, заместник председателят Георги Ринг ще носи отговорност за VAR-назначенията, Георги Йорданов - за реферите във Втора професионална лига, а Костадин Гергинов - за съдийските наблюдатели.

Увеличени бяха и съдийските такси, като главният съдия в Първа лига ще получава по 1300 лв., асистентите му по 950 лв., а VAR арбитърът - 650 лв. на мач.

БТА

Членовете на ИК бяха запознати с проекта за спортен календар за предстоящия сезон, съобразен с провеждането на Световното първенство в Катар. След продължителни консултации с клубовете се взе решение надпреварата в Първа лига да стартира в уикенда 8-11 юли, а във Втора лига - 15-18 юли.

Есенният дял на професионалния ни футбол ще завърши в уикенда 18-20 ноември, като през почивните дни на Мондиала ще се изиграят 1/16-финалите и 1/8-финалите от турнира за Купата на България. Шампионатите в Първа и Втора лига ще се подновят в уикенда 10-13 февруари 2023 г. и ще завършат между 2 и 5 юни. Баражите и в двете дивизии ще се проведат между 8 и 11 юни.