Българският национален отбор по футбол допусна неприятна загуба от Беларус с 0:1 в приятелски мач на стадион "Васил Левски" пред почти празни трибуни.

Срещата беше последната за отбора на Георги Дерменджиев преди предстоящия полуфинал за класиране на Евро 2020 срещу Унгария след месец.

Двубоят днес бе изцяло експериментален, тъй като и двамата треньори заложиха на много дебютанти. За България за първи път фланелката облякоха Иван Турицов, Стефан Велков, Димитър Илиев и Светослав Ковачев. В отсъствието на отказалия се Ивелин Попов капитанската лента бе носена от опитния Петър Занев.

Експериментите бяха наложени поради необичайния ден на двубоя, идващ в период, който не е пауза за срещи между националните отбори. На хартия обаче съставът ни бе по-силен от този на бившата съветска република и трябваше да победим, за да покажем истинска амбиция за класиране на еврошампионата.

Гол на Беларус през първото полувреме се оказа единствен, а срещата няма да се запомни кой знае с какво. Вратарят на Беларус Егор Каткевич направи някои добри спасявания, но като цяло защитата на гостите не бе затруднена достатъчно. Бяха направени много смени през втората част, които допълнително накъсаха играта, а нашите в нея разчитаха почти изцяло на далечни удари - в повечето случаи неточни.

Снимка: Bulphoto

Така Беларус ни победи за трети път в историята си в общо осем сблъсъка. Нашите са с 5 успеха в това съперничество.

България отправи два точни удара още в първите две минути, но Димитър Илиев и Исмаил Иса нямаше как да преодолеят вратаря. В деветата минута обаче той направи две трудни последователни спасявания след удар на Делев и Иса. Последва и силен удар на Илиев, който мина над вратата.

Снимка: Bulphoto

Противно на логиката Беларус поведе в 15-ата минута. След двойно подаване и рикошет топката се озова на крака на Дмитри Подстрелов, който с прецизен удар я прати в близкия ъгъл на Георги Георгиев.

Последваха минути, в които нашите показваха активност и желание, но не и идеи как да направят комбинации, с които да преодолеят дефанзивния блок на съперника.

Това се промени чак в 41-ата минута, когато Иван Горанов проби от ляво и центрира. Исмаил Иса добре пое топката в наказателното поле, но от непосредствена близост вратарят спаси за втори път негов удар. В последвалата атака Спас Делев отправи страхотен удар от дистанция, но и той бе спасен от Егор Каткевич, като и гредата помогна.

Снимка: Bulphoto

За втората част в игра влезе Тодор Неделев, а Каткевич в началото й направи ново добро спасяване след далечен удар на Георги Миланов.

В 64-ата минута нов удар на Иса бе спасен след центриране на Петър Занев. Малко след това дойде най-големият пропуск в мача и той бе за Беларус. Подстрелов стреля над вратата в ситуация трима срещу двама, която класен отбор със сигурност щеше да реализира.

В 83-ата минута Неделев за втори път стреля отдалеч, но отново неточно. Нашите просто не успяваха да създават достатъчно опасности в рамките на наказателното поле.

Последните минути бяха спокойни и белязаха немощ в атака за нашите национали. Единственият позитив е за нашите дебютанти, които за първи път облякоха националната фланелка.

Георги Дерменджиев ще се надява на коренно различно представяне в сблъсъка с Унгария и далеч повече зрители по трибуните.

Снимка: Bulphoto

БЪЛГАРИЯ: 1. Георгиев, 2. Турицов, 5. Велков (75 - 21. Антов), 3. Занев, 4. Горанов, 16. Малинов (75 - 22. Цветков), 17. Миланов, 20. Тонев (83 - 15. Минчев), 9. Делев (89 - 12. Попов), 14. Илиев (46 - 8. Неделев) 19. Иса (69 - 7. Ковачев)

БЕЛАРУС: 1. Хаткевич, 3. Позняк, 4. Швецов, 5. Яблонски, 8. Корзун, 17. Лисакович, 18. Степанов, 19. Подстрелов, 20. Карпович, 21. Юзепчук