Изхвърляне от всички международни състезания на ФИФА грози две от футболните сили на Африка.

Това са Нигерия и Гана, а причината е външна намеса във футболните федерации на двете страни.

Футболната федерация на Нигерия има срок до понеделник да се върне под управлението на избрания през 2014-а Амаджу Пиник.

Той спечели признатите от ФИФА избори, макар противникът му Крис Гива да оспорва решението в съда.

Докато Пиник бе в Русия, за да следи отблизо участието на националния тим, спортният министър на Нигерия и съдът издадоха заповед, според която Гива е новият президент.

Гива и групата му се настаниха в офисите на федерацията и управляват вече повече от месец.

Това обаче не се хареса на ФИФА. Според организацията това е незаконна намеса на държавата във футбола и потъпкване на демократичните норми, заради което страната най-вероятно ще понесе тежко наказание в понеделник.

Това ще е огромен удар за отбора на Нигерия, който участва на шест от последните седем Мондиала, като на три пъти премина груповата фаза.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Ганайското правителство пък има ултиматум до 27 август да свали заповедта си за разформироване на футболната федерация.

Тази заповед дойде, след като президентът на ганайския футбол Квеси Нянтаки бе хванат да взима подкуп на стойност 65 000 долара.

Нянтаки получи забрана от ФИФА да се занимава с футбол и срещу него започна разследване, но според световната организация това в никакъв случай не означава, че трябва да бъде разпусната цялата ганайска федерация.

Намесата на правителството на африканската страна може да доведе до забрана за националния тим, който участва на три от последните четири Мондиала и стигна до полуфиналите на последните 6 издания на Купата на Африка.

Снимка: Getty images/ Guliver photos