Няма как да мине уикенд в българския футбол, без да се говори за съдийски грешки, спорни отсъждания и т.н. проблеми, свързани с хората, които принципно трябва да са най-незабележими на игрището.

У нас още няма ВАР, като тестовете вървят и се очаква за началото на плейофната фаза той да влезе в употреба. И само можем да гадаем какви ли дискусии ще настанат тогава, когато още съдии ще се намесят във взимането на ключовите решения - защото в стаята за видеасистиране са пак арбитри, освен тези на терена.

Та в неделя на мача ЦСКА 1948 - Левски, завършил 0:0, едно съдийско решение възпламени скандал. Иначе спокойният Красимир Балъков, треньор на новака, дори коментира:

"ВАР днес влезе в действие, в кръга на шегата. Очевидно някой е казал на съдията нещо. ВАР явно е бил на "Васил Левски" днес. Имаме много млади футболисти и ги убиваме отрано с такива решения.".

Ето какво се случи - а и ситуацията може лесно да се анализира във видеото.

 

В 79-ата минута домакините контраатакуваха, пас отдясно намери Димитър Митков сам срещу вратаря на "сините" Звонимир Миколич, а той елиминира стража и падна на земята.

Съдията Никола Попов - един от водещите ни рефери според ранглистата на БФС, веднага наду свирката и посочи бялата точка - дузпа. Той тичаше зад гърба на нападателя, бе на 20-ина метра от мястото и би трябвало да е видял ситуацията.

Играчите на Левски тръгнаха срещу него да спорят, а Попов за 6-7 секунди сякаш се колебаеше, за да извади картон за симулация на Митков и да отмени решението си. Положението стана неудържимо, защото вече и играчи на съперника го наобиколиха и съвсем ясно се чуваше на празния стадион как овикваха Попов. И едните, и другите. Че и тези от скамейките на резервите.

Ситуацията е спорна от гледна точка на това има ли нарушение. Но веднъж отсъдено, при положение, че няма ВАР, няма и намеса на страничния съдия, който да подскаже, буди недоумение отменянето на първото решение от човека, който така категорично го е взел.

Именно това визираше Балъков с ироничните си думи. Очевидно отпада вариант някой да е подсказал на Попов (примерно в слушалката му за връзка с останалите от съдийския екип), че нарушение няма. Не само защото това изобщо не става ясно от повторенията и нито едно не е категорично. А просто за времето, в което той промени отсъждането си - 5-6 секунди, още не бе показано нито едно повторение на ситуацията.

Остава вариант играчите да са го разубедили или изведнъж той сам да е променил собственото си мнение. И в двата случая - това никак не говори добре за водещ съдия.