Драмите около евентуалното напускане на Лионел Меси вече не са единственият проблем пред шефовете на Барселона.

Местният съд вече е получил доклад с доказателства за корупция и съмнителна сделка, чрез която вероятно са източени средства от клуба. Основният заподозрян пък е президентът Хосеп Мария Бартомеу, който и без това не се ползва с особено доверие от играчи и фенове.

Става въпрос за скандала, който изпухна през април след напускането на петима директори, включително и на вицепрезидента Емили Русо.

Тогава те намекнаха за съмнителната сделка, която независимият одит потвърди. Вече доказателства по случая има и полицията, а те са предадени на съда.

Въпросната сделка е свързана с компанията "I3 Ventures", която е наета от президента Бартомеу, за да извършва консултантски услуги, свързани със социалните мрежи на клуба.

До този момент Барса е плащал между 120 и 150 хиляди евро за подобни услуги, като сходни суми плащат и останалите европейски грандове от калибъра на каталунците. Въпросният договор обаче, който Бартомеу е подписал, е са далеч по-завишена стойност - 980 000 евро.

Цялата сума е била подписана на пет отделни договора от по 198 000 евро, като по този начин е заобиколен бордът на директорите, който трябва да одобрява всяка сделка на 200 хиляди евро.

Ако съдът в град Барселона докаже злоупотреба, то Хосеп Мария Бартомеу може да има сериозни проблеми със законодателството.

Срещу него също така може да бъдат заведени редица дела от феновете, които са и собственици на футболния клуб.

Барселона е известен с това, че е собственост на своите фенове, които демократично избират президент. Когато той прахосва средствата неправомерно, всеки един от тях може да му търси отговорност.